Naslovnica Trendi RTV Slovenija bo skrbno obeležila 500 let reformacije

RTV Slovenija bo skrbno obeležila 500 let reformacije

Avtor: Spletno Uredništvo

Zadnji oktobrski dan v Sloveniji praznujemo Dan reformacije, ki nas opominja na našo samostojnost, jezik, kulturo, sožitje in strpnost. Letos bo praznik posebej slovesen, saj mineva natanko 500 let, odkar je Martin Luther nabil svojih 95 tez na vrata cerkve v Wittenbergu in s tem povzročil pravo revolucijo v krščanski cerkvi. RTV Slovenija je ob jubileju pripavila celo vrsto posebnih oddaj, namenjenih reformaciji.

trubar 1 del 000009Dramski igralec Polde Bibič je leta 1985 zablestel v vlogi Primoža Trubarja (foto: RTV Slovenija)

Ena od osnovnih nalog javnega zavoda RTV Slovenija je skrb za nacionalno kulturno dediščino. Ker je reformacija pomenila zgodovinski mejnik za slovensko kulturo, narodno zavest in pot do samostojnosti, bodo na ‘nacionalki’ ob 500-letnici Lutrovega upora pripravili serijo posebnih oddaj. V naslednjem tednu bodo predvajali slovensko nadaljevanko Primož Trubar iz leta 1985, več dokumentarcev domače in tuje produkcije, igrani film, praznično bogoslužje ter državno proslavo od Dnevu reformacije.

Od ponedeljka, 30. oktobra, pa do četrtka, 2. novembra bo ob 18. uri na TV SLO 2 na sporedu restavrirana izvirna slovenska nadaljevanka o Primožu Trubarju. Nadaljevanka izvira iz leta 1985, a so jo posodobili z namenom očuvanja dragocene dediščine. RTV Slovenija je namreč pred časom začela z digitalizacijo in restavracijo nekaterih starejših izbranih filmov in nadaljevank iz svojega bogatega arhiva. Nadaljevanka ponuja pogled v čas verskih nasprotij in spopadov, predstavlja tako krog Trubarjevih somišljenikov, kot tudi nasprotnike protestantskega gibanja. V tem nemirnem času je Primož Trubar tvegal življenje, ker je hotel živeti v skladu s svojim prepričanjem, da lahko človek enakovredno komunicira z Bogom v svojem materinem jeziku in ne preko duhovnika, ki pridiga v preprostemu človeku tuji latinščini. Kako močno je Trubar verjel v nujnost uporabe lastnega jezika, pa dokazuje njegovih 26 knjig v slovenščini.

v ponedeljek, 30. 10. bo ob 20.05 na TV SLO 1 na vrsti državna proslava ob dnevu reformacije. Prireditev bodo prenašali neposredno iz Linhartove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani. “Dan reformacije ni zgolj verski praznik evangeličanske skupnosti, temveč za vse Slovence praznik narodovega razvoja, svobode duha, kulture in ustvarjalnosti na vseh področjih bivanja. Je praznik narodove samobitnosti, katerega temelja sta jezik in kultura. Petindevetdeset tez na vratih grajske cerkve v Wittenbergu sporoča, da sta etika in morala nad katerokoli duhovno, družbeno ali institucionalno prisilo in da je svoboda duha temelj ustvarjenja. Na državni proslavi ob dnevu reformacije bomo zato slavili 95 tez slovenske literature, znanosti in kulture sploh – od prvih zapisanih besed Primoža Trubarja, do povedi, ki so zapisane v knjigah z letnico 2017 in izpisujejo pisano mavrico občutij in spoznanj v nizu slovenske zgodovine,” so zapisali v napovedniku RTV Slovenija.  

Neposrednemu prenosu proslave 500 obletnice iz hrama slovenske kulture bo na TV SLO 1 sledila ‘dokudrama’ (igrani dokumentrani film) ‘Lutrov zločin – kako je Rim hotel zatreti reformacij. To bo premiera avstrijsko–nemškega filmskega projekta, ki prikazuje Lutrov boj, njegove posledice in nova dognanja. Dr. Christine Grafinger bo na vpogled ponudila dokumente iz tajnih vatikanskih arhivov. Film je inovativno zasnovan, poleg pričevanj znanstvenikov zgodbo spremljajo igrani prizori, ki zgodovinske osebnosti postavijo v sodoben okvir. 

V torek, 31. oktobra pa bo ob 16. uri na TV SLO 1 na vrsti praznični prenos evangeličanske maše. Ob sodelovanju duhovnic in duhovnikov ga bo v Ljubljani vodil škof evangeličanske cerkve mag. Geza Filo, sodeloval bo Slovenski oktet, prisotni pa bodo tudi številni gostje iz javnega življenja in predstavniki verskih skupnosti. S tem bogoslužjem se bo sklenilo praznovanje ‘Leta reformacije’.

Po koncu bogoslužja bo ob 17.30 na TV SLO 1 na vrsti še dokumentarni feljton ‘Močne korenine, navdih za prihodnost’. V njem bo govora o tem, kako je pet stoletij od začetka reformacije tudi v naših krajih vzklilo seme, ki je pognalo močne korenine. 

Isteg dne bo ob 20.05 na TV SLO 1 na vrsi še film tedna ‘Katharina Luther’. Katharina von Bora je bila žena znamenitega cerkvenega reformatorja Martina Lutra, s katerim je imela šest otrok. Film je zanimiva zgodovinsko-biografska drama o tej značajsko močni in napredni ženski, posneta ob 500. obletnici začetka reformacije. Katharino so kot šestletno deklico pustili pred vrati samostana, kjer se je začela njena izjemna življenjska pot. V samostanu je živela krepostno in bogaboječe, vendar je zastavljala tudi veliko vprašanj. Ko se je seznanila s prepovedanimi spisi Martina Lutra, ki so tedaj skrivoma krožili iz rok v roke, so njena vprašanja postala še zahtevnejša in v njej je počasi raslo spoznanje o svetu novega časa in novih idej. Lutrovo pisanje je vznemirilo tedanje občestvo in seveda tudi njo. Ob prvi priložnosti je zapustila samostan in se v Wittenbergu pridružila Martinu Lutru s somišljeniki.

Fimu tedna pa bo ob 22. uri na TV SLO 1 sledila še premiera dokumentarnega filma TV Slovenija ‘Protestantizem’. Pred skoraj 500 leti je v zgodovini krščanstva prišlo do velike, revolucionarne spremembe. Rimsko-katoliška cerkev, ki je tisočletje vladala nad znanostjo, moralo in človekom, je zapadala v vse večja brezna napuha in bogatenja. Na drugi strani se je pojavljalo vse več ljudi in duhovnikov, ki so opozarjali na odmikanje od temeljnih smernic krščanskega poslanstva. Martin Luther, nemški duhovnik, je s svojimi tezami temeljito zarezal v tovrstne odmike. Nastal je protestantizem, ki se je vrnil k bistvu krščanstva in s tem močno vplival na družbo v celoti, zaznamoval kulturne smernice in vplival na zgodovino celotnih narodov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.