Naslovnica Šport Rokomet potrebuje spremembe glede sojenja, tudi doma

Rokomet potrebuje spremembe glede sojenja, tudi doma

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska moška rokometna reprezentanca je včeraj remizirala s Češko s 26:26 in tako dokončno ostala brez uvrstive v polfinale evropskega prvenstva. Slovenske nastope sicer lahko ocenimo s pozitivno oceno, saj na šestih odigranih tekmah razen olimpijskih prvakov Dancev nihče ni bil boljši od čete selektorja Vujovića. EP pa bo ostalo v pominu predvsem po sojenju, saj so nas na polovici tekem vidno oškodovali sodniki. Predsednik RZS Franjo Bobinac je že napovedal, da se bo Slovenija pri IHF in EHF zavzemala za spremembe pravil, a bi najbrž moral pomesti tudi pred domačim pragom.   

rokom slovenija ces20jan2018 2

EP na Hrvaškem je pokazalo, da ima Slovenija zelo širok igralski kader, a brez pravih zvezdnikov. Tudi zato je slovenska reprezentanca, kljub vsem težavam, delovala kot prava ekipa in bi se po prikazani kakovosti lahko prebila vsaj do polfinala. Tudi za prihodnost ne bi smelo biti skrbi, saj na vrata članske reprezentance že trkajo perspektivne mlajše generacije  (foto:rzs.si) 

 

Slovenski navijači so včeraj v Varaždinu sicer videli malce slabšo predstavo slovenske moške rokometne reprezentance, vendar je bila tokrat opazna utrujenost in iztrošenost igralcev po vsemu, kar se je dogajalo na prvih petih tekmah. Roko na srce, tudi Čehi so igrali zelo dobro in so si točko tudi zaslužili. Rokometaši Slovenije so tokrat napravili preveč napak, vendar se spet ne moremo znebiti občutka, da sta v končnici sodnika namensko spregledala marsikaj, kar bi šlo v prid Slovenije. 

“Pred in med tekmo sem vseskozi poskušal moje izbrance prepričati, da bo tekma s Čehi izjemno zahtevna, kar je potrdil prvi polčas. Čehi so povedli z veliko razliko in veliko truda je bilo potrebnega, da smo nadoknadili zaostanek, pri tem pa porabili tudi veliko energije. Upal sem, da bo tehtnico na našo stran nagnila svežina mojih igralcev s klopi, a tega ni bilo. Učinek krožnih igralcev je bil katastrofalen, v napadu in obrambi smo naredili odločno preveč napak, veliko smo grešili v napadu. Navkljub temu smo si v končnici priigrali dva gola prednosti, a tega nismo znali unovčiti. Na sodnike se ne bom izgovarjal, a v končnici tekme sta dosodila sporno sedemmetrovko v našo škodo, v našem zadnjem napadu pa nista dosodila sedemmetrovke v našo korist, čeravno bi jih po pravilih morala. Upal sem na zmago, v odločilnih trenutkih pa nismo imeli sreče in znanja,” je po koncu povedal selektor Slovenije Veselin Vujović.

Sicer so bili včeraj najbolj razočarani zagotvo gostitelji EP Hrvati, saj so po porazu proti Franciji s 27:30 zapravili polfinalno vozovnico. Prvi polfinale bo tako povsem latinski – jutri se bosta ob 18. uri pomerili Francija in Španija, drugi jutrišnji polfinale pa bo povsem skandinavski – ob 20.30 je na vrsti tekma med Dansko in Švedsko. 

Glede zakulisnega dogajanja na evropskem prvenstvu pa bodo morali na mednarodnih rokometnih zvezah EHF in IHF razmisliti o uvedbi tretjega sodnika v polju, o bolj dorečenih in jasnih pravilih, o vsaj delni profesionalizaciji sojenja in seveda tudi o kaznih za slabe sodniške predstave. Dosedanji ‘klientelistični’ sistem sistem sojenja namreč s sodniškega zornega kota izgleda nekako tako: “Danes pomagamo vašim naprotnikom, ker smo jim dolžni od prej, naslednjič pa bomo pomagali vam, da kompenziramo. Eni danes, drugi jutri, a na koncu vsi pridete na vrsto.” 

Seveda gledalcem potem ne more biti jasno, kako enak prekršek za eno ekipo velja, za drugo pa ne. Glede zakulisja še morda beseda o tem, kako gostitelji največjih svetovnih rokometnih prireditev včasih tudi s sodniško pomočjo pridejo do medalj – na primer Slovenija na EP leta 2004, ali precej bolj očitno Katar na SP leta 2015. Usluge, uslugice, navodila, darila…

Poleg kritiziranja sojenja na največjih mednarodnih prireditvah pa bi v Rokometni zvezi Slovenije morali pomesti tudi pred domačim pragom: “Zakaj v svetu zelo cenjena mednarodna slovenska sodnika Krstič in Ljubič, ki sta bila proglašena za najboljša sodnika na svetu leta 2013, že nekaj let ne smeta soditi tekem domačega moškega prvenstva? Kako je lahko bivši rokometaš Slovana, stanujoč v Ljubljani, predlani sodil eno od odločilnih tekem končnice za obstanek Izola : Slovan sredi Izole? Zakaj z RZS nihče ni javno pojasnil, zaradi česa je bil lani odžagan ‘veliki šef’ slovenskega rokometnega sojenja Juratovec? Ali se kdo na RZS zaveda, da je bilo na primer domače državno prvenstvo 2015-16 neregularno, potem ko sta sodnika Kavalar in Žibret poklonila zmago Gorenju sredi Kopra, saj sta s tem spremenila končni vrstni red na lestvici?” 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.