Naslovnica Slovenija Resolucija o Parku Škocjanske jame brez glasu proti

Resolucija o Parku Škocjanske jame brez glasu proti

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bila sprejeta ‘Resolucija o Programu varstva in razvoja Parka Škocjanske jame za obdobje 2024–2028’. Javni zavod Park Škocjanske jame, ki je doslej svoje naloge opravljal zelo dobro, bo tako še naprej skrbel za območje, ki je že od leta 1986 na seznamu UNESCO.
Resolucija o Parku Škocjanske jame brez glasu proti

Izjemna notranjost Škocjanskih jam (foto: Park Škocjanske jame Slovenija/MNVP)

Državni zbor Republike Slovenije je brez glasu proti (kar se ne dogaja prav pogosto) sprejel novo ‘Resolucijo o Programu varstva in razvoja Parka Škocjanske jame za obdobje 2024–2028’. V njej so opredeljeni vizija zavarovanega območja in poslanstvo parka ter celovita ocena stanja v parku in na vplivnem območju parka. Določeni so tudi cilji varstva in razvoja parka, načini za dosego teh ciljev ter metode za spremljanje učinkovitosti izvajanja programa.

Za območje bo še naprej skrbel Javni zavod Park Škocjanske jame, ki velja kot vzorčni primer varovanja in upravljanja zavarovanega območja po državni zakonodaji, podzemnega mokrišča po mednarodnih konvencijah in tudi svetovne naravne dediščine po merilih UNESCO. Njegova temeljna naloga ostaja ohranjanje ugodnega stanja naravnih vrednot, živalskih in rastlinskih vrst ter habitatnih tipov v jamah in širši okolici.

Poleg tega so v dokumentu navedeni ostali cilji, kot so varovanje kulturne dediščine, razvijanje okolju prijaznega obiskovanja in širjenje zavesti o parku, krepitev vključevanja lokalnega prebivalstva pri razvoju dejavnosti in aktivnosti v parku, krepitev vloge upravljavca parka na vplivnem in prehodnem območju ter območjih Nature 2000 (Kras, Reka, Branica), učinkovitejše delovanje upravljavca in mednarodno sodelovanje.

»Park bo vključen v izobraževalne programe številnih osnovnih in srednjih šol ter fakultet. Zavod bo tudi organizator občasnih izobraževalno-raziskovalnih srečanj (delavnice, seminarji, simpoziji, konference, delovni sestanki in podobno) v promocijsko-kongresnem centru na naslovu Matavun 8,« so pojasnili z Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP). Spomnili pa so še na tematske, sprehajalne in učne poti, ki bodo obiskovalcem tudi v prihodnje nudile pristno doživetje kraške pokrajine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.