Naslovnica Magazin Digitalizacija rojstev v vseh slovenskih porodnišnicah

Digitalizacija rojstev v vseh slovenskih porodnišnicah

Avtor: Spletno Uredništvo
V Sloveniji je začel delovati nov enoten sistem elektronske prijave rojstev, v katerega je že vključenih vseh 14 slovenskih porodnišnic. E-prijava rojstva vključuje določitev enotne matične številke občana (EMŠO) v centralnem registru prebivalstva, prijavo rojstva v matični register in prijavo prebivališča za novorojenčka v register prebivalstva.
Digitalizacija rojstev v vseh slovenskih porodnišnicah

Porodnišnica v Postojni že desetletja velja za vrhunsko zdravstveno ustanovo (foto: FB Porodnišnica Postojna)

Kot so pojasnili z Ministrstva za notranje zadeve (MNZ), sta bila osnovna namena uvedbe novega sistema elektronske prijave rojstev dodelitev enotne matične številke občana (EMŠO) novorojenčku v porodnišnici, takoj po rojstvu in elektronska prijava rojstva v matični register. E-prijava rojstev prinaša vrsto prednosti staršem, osebju v porodnišnicah ter zaposlenim na upravnih enotah in drugih organih javne uprave.

Predvsem se je tako precej skrajšal čas pridobitve izpiskov iz matičnega registra, zdravstvene izkaznice, določitve davčne številke in ostalih dokumentov za novorojenčka. »Z uvedbo elektronske prijave rojstev je izboljšana tudi kakovost in ažurnost podatkov za zdravstvene statistike in analize, upravne notranje zadeve, centre za socialno delo, Zavod za zdravstveno zavarovanje oziroma na vseh področjih, kjer so podatki o novorojenčku potrebni čim prej po rojstvu.

Sistem e-rojstev predstavlja takojšnjo vzpostavljeno komunikacijo in elektronsko izmenjavo podatkov med informacijskimi sistemi v bolnišnicah (porodnišnicah) z dvema registroma – centralnim registrom prebivalstva in matičnim registrom,« so ob tej digitalni  novosti povedali u MNZ in temu dodali še statistično informacijo, da je bilo v lanskem letu v slovenskih porodnišnicah določenih 17.025 številk EMŠO.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.