Naslovnica Slovenija Redni sestanek jedrskih nadzornikov Slovenije in Hrvaške

Redni sestanek jedrskih nadzornikov Slovenije in Hrvaške

Avtor: Spletno Uredništvo
Te dni je potekalo spletno srečanje delegacij Uprave RS za jedrsko varnost in hrvaškega Direktorata za civilno zaščito. Šlo je za reden slovensko-hrvaški sestanek v okviru tekočega sodelovanja in izvajanja dvostranskega sporazuma o zgodnji izmenjavi informacij v primeru radiološke nevarnosti.
Pogled na jedrsko elektrarno v Krškem z obrežja Save (foto: nek.si)

Delegaciji Uprave za jedrsko varnost Republik Slovenije in hrvaškega Direktorata za civilno zaščito sta v zadnjem tednu opravili video-konferenco, prek katere so izmenjali novosti v obeh organih oz. v obeh državah na področju zakonodaje, pripravljenosti na izredne dogodke in izvajanju radiološkega monitoringa. Slovenija in Hrvaška pravkar pripravljata nove, s predpisi EU usklajene nacionalne programe ravnanja z radioaktivnimi odpadki.

Tokrat je hrvaško delegacijo vodil g. Damir Trut, predstojnik Direktorata za civilno zaščito pri Ministrstvu za notranje zadeve republike Hrvaške, slovensko pa g. Igor Sirc, direktor Uprave za jedrsko varnost. Slovenska stran je predstavila projekt prenove sistema zgodnjega obveščanja merjenja radioaktivnosti v okolju, hrvaški kolegi pa potek izmenjave podatkov iz njihovega sorodnega sistema obveščanja. To pa ni bila edina točka sestanka.

»Slovenska stran je povabila hrvaške kolege, da na eni od prihodnjih vaj za primer izrednega dogodka v jedrski elektrarni Krško sodelujejo kot opazovalci v centru za obvladovanje izrednih dogodkov Uprave za jedrsko varnost, oba organa pa bosta nadaljevala tudi proces usklajevanja zaščitnih ukrepov ob morebitnem izrednem dogodku v jedrski elektrarni Krško,« so zapisali v poročilu Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Velja še spomniti, da z atomsko elektrarno v Krškem upravlja podjetje NEK d.o.o., ki je lastniško razdeljeno na dva enaka poslovna deleža v lasti družbenikov slovenske GEN energija d.o.o. in Hrvatske elektroprivrede d.d.. Slovenija in Hrvaška pa imata skupne interese tudi pri načrtovani gradnji drugega bloka krške nuklearke.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.