Naslovnica Trendi Takorekoč ob koncu leta

Takorekoč ob koncu leta

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko mladinsko gledališče je za konec leta pripravilo serijo gledaliških esejev, ki so jo poimenovali ‘Takorekoč’. Gre za vrsto nastopov na odrih v Ljubljani in Mariboru, kjer bodo izvirna besedila interpretirali kar njihovi avtorji.
Plakat cikla ‘Takorekoč’ z Nove pošte (foto: FB Nova pošta)

V tretje gre rado, pravijo. Zato je Slovensko mladinsko gledališče (SMG) za konec leta 2021 ponovno pripravilo serijo gledaliških esejev, ki so jo poimenovali ‘Takorekoč’. Izvedbo cikla, kjer izvirna besedila občinstvu predstavljajo kar njihovi avtorji, je doslej že dvakrat preprečila pandemija koronavirusa. Tokrat pa kaže, da bodo, kljub vsem veljavnim zdravstveno-preventivnim omejitvam, le lahko izpeljali ves predviden program nastopov.

»Prvi tak esej je v okviru Dnevov slovenskega nacionalizma na Novi pošti pripravil Boštjan Narat sam, tokrat pa je k sodelovanju povabil še druge avtorje – tiste, ki so sposobni ustvariti dobro besedilo in ga potlej uprizoriti, z vsemi zadregami in omejitvami, ki jih to morda prinese. Decembra si bodo v Mariboru lahko ogledali vse tri večere esejev, v Ljubljani pa dva; tretji bo na sporedu januarja 2022,« so pojasnili s SMG.

V Mariboru se je cikel že pričel v četrtek in se bo iztekel drevi, ko bosta pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Moment na odru GT22 (Glavni trg 22, Maribor) nastopila še zadnja dva eseijsta. Filip Dobranić bo (z Matejem Recerjem) interpretiral ‘ Vpoklic’, dr. Renata Salecl (z Romano Šalehar) pa esej ‘Samo paranoiki preživijo’. Nato se cikel seli v Ljubljano, natančneje v Novo pošto.

Tam se v četrtek, 16. decembra ob 19. uri napoveduje Jerneja Ferlež s tekstom ‘Kieserjeva sekira ali kam z argumenti’, ki mu bo sledil Mladen Dolar in ‘Virus’. Dan kasneje (v petek, 17. decembra) bo ob 19. uri na vrsti Boštjan Narat z esejem ‘(Ne)dolžno domoljubje’, medtem ko za njim prihaja še Blaž Šef in ‘Pet načrtov mikroglobalizacije’. V soboto (18. decembra) pa se bo program začel že ob 18. uri.

Na oder se bosta vrnila Mladen Dolar z ‘Virusom’ in Blaž Šef s ‘Petimi načrti mikroglobalizacije’. Nato sledi dolg praznični premor in šele v torek, 11. januarja prihodnjega leta se bo cikel iztekel s Filipom Dobranićem in njegovim ‘Vpoklicem’ ter z Renato Salecl in esejem ‘Samo paranoiki preživijo’. Sicer gre pri ciklu ‘Takorekoč’ za koprodukcijo Nove pošte in Momenta Maribor, zaradi velikega zanimanja pa se že letos obetajo tudi dodatni termini.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.