Naslovnica Slovenija Rdeči križ Slovenije že zbira pomoč za prebivalstvo Ukrajine

Rdeči križ Slovenije že zbira pomoč za prebivalstvo Ukrajine

Avtor: Spletno Uredništvo
Rdeči križ Slovenije se je včeraj pridružil mednarodni akciji zbiranja pomoči za Ukrajino. Tako so na Rdečem križu odprli sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v tej državi, poleg tega so že odobrili nakazilo 10.000 evrov iz Sklada solidarnosti za pomoč Ukrajini.
V Kostajnico so poslali stvari, ki jih prizadeto prebivalstvo v zimskem času najbolj potrebuje (foto: MORS)

Tako je po uničujočih lanskih potresih Rdeči križ Slovenije poslal pomoč na Hrvaško in v BiH (foto: MORS)

Na Rdečem križu Slovenije (RKS) se po koordinacijskem sestanku Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, na katerem so sodelovali tudi predstavniki Rdečega križa Ukrajine, pridružili akciji zbiranja sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine. RKS je po tem mednarodnem sestanku že odobril nakazilo 10.000 evrov iz Sklada solidarnosti, ki je bil pred leti odprt prav za podobne primere.

»V Rdečem križu Slovenije se pridržujemo pozivu k človečnosti in miru in brezkompromisnega upoštevanja mednarodnega humanitarnega prava. Civilnemu prebivalstvu in nujni življenjski infrastrukturi, kot so šole, bolnišnice, energetski in vodovodni objekti, mora biti ves čas prizaneseno. S priporniki je treba ravnati humano,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost Rdečega križa Slovenije.

Dodali so še, da so ekipe Rdečega križa Ukrajine in Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) že prisotne na terenu, kjer, če le to dopuščajo varnostne razmere, pomagajo prebivalstvu. Čeprav o tem mediji ne poročajo prav veliko, je v določenih območjih že prisotno obsežno pomanjkanje vode, saj zaradi spopadov ne deluje več vodovodnih postaj in cevovodov, ki naj bi oskrbovali več kot milijon ljudi.

Poleg tega pa je Rdeči križ Slovenije odprl tudi poseben bančni sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v Ukrajini (akcija Pomoč Ukrajini, RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: SI00 96889, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR). Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 pa lahko prispevajo 1 ali 5 evrov tudi s poslanim SMS na 1919 (‘begunec’, oziroma ‘begunec5’).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.