Naslovnica Svet & EU Razglasili so zmagovalce letošnjih okoljevarstvenih nagrad LIFE

Razglasili so zmagovalce letošnjih okoljevarstvenih nagrad LIFE

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je v sklopu ‘Zelenega tedna EU’ razglasila zmagovalce letošnjih okoljevarstvenih nagrad LIFE. Med zmagovalci v kategorijah narava, krožno gospodarstvo ter v kategoriji kakovost življenja in podnebni ukrepi so se tokrat znašli projekt za obnovo reke Isar, projekt proizvodnje živalske krme iz odpadnih beljakovin žuželk in projekt sajenja dreves za hlajenje mest. Podelili pa so še nekaj nagrad v drugih kategorijah.
Razglasili so zmagovalce letošnjih okoljevarstvenih nagrad LIFE

Plakat programa LIFE (foto: FB European Commision)

Evropska izvršna agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje (EACIE) je razglasila letošnje zmagovalce nagrad LIFE. Zmagovalci nagrad LIFE 2024 so bili izbrani izmed številnih projektov LIFE iz celotne EU, ki so podpirali smernice evropske zelenega dogovora in so bili zaključeni v zadnjem letu. Nagradili so najboljše dosežke v treh kategorijah, ki so narava, krožno gospodarstvo ter kakovost življenja in podnebni ukrepi.

»Nagrado LIFE za naravo je prejel ‘LIFE Flusserlebnis Isar’, katerega cilj je obnoviti reko Isar in njene poplavne ravnice z edinstvenim sodelovanjem med bavarskimi vodnimi in naravoslovnimi organi. LIFE Waste2Protein, ki je prejel nagrado LIFE za krožno gospodarstvo in kakovost življenja, pilotira inovativno krmo za živali na osnovi beljakovin žuželk, proizvedeno iz bioloških odpadkov, kot trajnostno alternativo ribji in sojini moki.

Zmagovalec v kategoriji Climate Action je bil LIFE TreeCheck za pomoč srednjeevropskim mestom pri spopadanju s podnebnimi spremembami z uporabo zelene infrastrukture za zmanjšanje učinka mestnega toplotnega otoka. Life+ Nature Guardians, projekt za boj proti okoljskim kaznivim dejanjem, kot je odlaganje odpadkov in ubijanje divjih živali po Španiji in na Portugalskem, pa je prejel nagrado državljanov LIFE,« so pojasnili z (EACIE).

Dodali so še, da je bila letos uvedena posebna kategorija za priznavanje vitalne in nepogrešljive vloge čiste vode v življenju vsakega Evropejca. Nagrado v tej kategoriji je prejel Freshabitat LIFE IP iz Finske. Vzporedno s tem je ob Zelenem tednu EU Komisija EU Evropska komisija začela kampanjo ozaveščanja o potrebi po spremembi načina upravljanja, uporabe in vrednotenja vode ‘#WaterWiseEU’.

Nagrade LIFE označujejo letno proslavo najuspešnejših projektov, izvedenih v okviru programa LIFE. Sicer je program LIFE (kateri ima svojo pisarno tudi v Sloveniji) finančni inštrument, ki ga upravlja in financira Komisija EU, namenjen pa je izključno ukrepom na področju varstva okolja, ohranjanja narave in prilagajanja podnebnim spremembam.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.