Naslovnica Slovenija Prvi letošnji skupni nadzor mednarodnega prometa z odpadki je bil uspešen

Prvi letošnji skupni nadzor mednarodnega prometa z odpadki je bil uspešen

Avtor: Spletno Uredništvo

Okoljski inšpektorji so že januarja v sodelovanju s predstavniki FURS in Policije, izvedli prve letošnje poostrene nadzore čezmejnega pošiljanja odpadkov in sicer na počivališču Šempas, mejnem prehodu Obrežje in v Luki Koper.

 

Sicer je nemogoče preveriti prav vsak kontejner, a inšpekcije merijo na posebno rizične kategorije (foto: FB LUka Koper) 

 

To je bila prva letošnja skupna akcija okoljskih inšpektorjev, uslužbencev FURS-a in slovenske Policije glede nadzora čezmejnih pošiljk odpadkov, vse pa je potekalo v okviru IMPEL projekta SWEAP. Na vseh treh lokacijah so ustavili večje število tovornih vozil. Pri tistih, ki so prevažali odpadke, so opravili fizično kontrolo pošiljk odpadkov, pregled dokumentov potrebnih za čezmejno pošiljanje odpadkov ter za to potrebnih posebnih oznak za tovorna vozila.

Na počivališču Šempas v bližini Nove Gorice in meje z Italijo so opravili 6 nadzorov. V petih primerih je šlo za pošiljke nenevarnih odpadkov (zeleni seznam), za katere pošiljatelji ne potrebujejo soglasja ustreznega organa držav izvoznic, tranzitnih držav in države uvoznice. Ugotovili so 4 nepravilnosti, a je šlo le za birokratske malenkosti in napisali so le eno globo. Na mejnem prehodu Obrežje pa so pregledali šest čezmejnih pošiljk odpadkov in zaznali dve večji nepravilnosti.

Pri fizičnem pregledu pošiljke iz Hrvaške v Slovenijo je bilo ugotovljeno, da tovorno vozilo ne prevaža odpadnih sekancev, kot je bilo napisano v dokumentaciji, ampak mešanico odpadnega lesa in drugih odpadkov. Tudi pri pregledu pošiljke odpadnih železnih delcev, poslanih iz Slovenije na Hrvaško, so ugotovili, da se med železnimi delci nahajajo tudi drugi odpadki (večji kosi plastike, keramika, itd.). Pošiljki so zavrnili, oba pošiljatelja pa sedaj v matičnih državah čakajo dodatni postopki.

V Luki Koper so predstavniki FURS in IRSOP izvedli nadzor 4 kontejnerjev in jih zaradi neustrezne dokumentacije izločili kar tri. Do nadaljnjega so bile v koprskem pristanišču zadržane pošiljke žlindre, poslane iz Madžarske v Pakistan, pošiljka odpadkov, navedenih kot ‘polimeri propena’, poslane na predelavo iz Slovenije v Turčijo in pošiljka balirane prozorne odpadne folije, deloma onesnažene, poslane na predelavo iz Slovenije v Malezijo.

Dobra vest je torej ta, da niso zaznali hujših kršitev in našli snovi, ki bi bile nevarne za okolje. Vseeno pa bodo letos izvedli še več podobnih skupnih akcij nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.