Naslovnica Svet & EU Prvi Evropski teden enakopravnosti spolov

Prvi Evropski teden enakopravnosti spolov

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je pravkar pričel prvi Evropski teden enakopravnosti spolov. S tem večdnevnim projektom so želeli v Parlamentu EU obeležiti 25. obletnico Pekinške deklaracije, ki govori o pravicah žensk in krepitvi vloge žensk v sodobnem svetu. 

 Prvi Evropski teden enakopravnosti spolov

Enakost spolov je marsikje po svetu zapisana le na papirju (foto: pixabay.com/Patricio Hurtado)

 

Letos mineva 25. let od sprejetja Pekinške deklaracije in nastanka platforme za ukrepanje. Ta jubilej so v Evropskem parlamentu zaznali kot lepo priložnost za razpravo o dosedanjih dosežkih ter o prihodnjih izzivih za izboljšanje pravic deklet in žensk ter enakosti spolov. Zato je Evropski parlament letos prvič organiziral ‘Evropski teden enakosti spolov’, prek katerega naj bi napravili korak naprej. Vendar gre tokrat predvsem za debate, ne pa za konkrentna dejanja. 

Dogodek, ki ga je zasnoval parlamentarni Odbor za pravice žensk in enakost spolov (FEMM), se je sicer začel danes in bo potekal do četrtka. V tem času bodo parlamentarni odbori organizirali razprave o raznih področjih, od prekupčevanja z ljudmi do raka na prsih in reproduktivnega zdravja. Vsi dogodki pa ne bodo omejeni le na ta teden, oziroma na te skromne štiri dni. V nekaterih odborih bodo šele pozneje v tem letu preučili vidike vključevanja načela enakosti spolov na svojih področjih pristojnosti.

Da leta 2020 vprašanje enakost žensk v EU še ni povsem rešeno, ima veliko zaslug prav Parlament EU, pa ne toliko sedanja zasedba, kot prejšnje. Sicer pa je zanimivo, da so ženske v Evropi nazadnje dobile volilno pravico v dveh izmed najbolj bogatih držav.V Lichtensteinu so na državni ravni ženske to pravico dobile leta 1984, v sosednji Švici pa so jo v zadnjem od kantonov dobile komaj leta 1991 in sicer šele po odločitvi Vrhovnega sodišča.

Po sprejetju Pekinške deklaracije 1995 pa so ženske dobile volilne pravice v Katarju (leta1999), Afganistanu (2001), Omanu (2003), Kuvajtu in Iraqu (2005), Združenih Arabskih Emiratih (2006) in kot pričakovano – nazadnje v Saudovi Arabiji (leta 2015). 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.