Naslovnica Magazin Prva umetniška galerija v vesolju z dišečo slovensko esenco

Prva umetniška galerija v vesolju z dišečo slovensko esenco

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto je v vesolje poletela NASA-ina raketa Antares, ki je na Mednarodno vesoljsko postajo odpeljala zaloge. Med tvorom je bila tudi prva človeška umetniška razstava, ki bo na ogled v vesolju, v njej pa je svoj kotiček našlo tudi zelo dišeče delo slovenske inovatorke in oblikovalke Mateje Š. Dimic.
Prva umetniška galerija v vesolju z dišečo slovensko esenco

Testiranje mini galerije MoonGallery s 64 kockami na vrhu (foto: Fundacija Moon Gallery/agencija GiG)

V soboto je v vesolje na novo nalogo poletela NASA-ina raketa Antares in sicer je na Mednarodno vesoljsko postajo ISS (International Space Station) odpeljala zaloge ter novo opremo. Med tovorom je bila tokrat tudi prva umetniška zunajzemeljska razstava, oblikovana v mrežo 8×8 celic in poimenovana ‘MoonGallery’.Gre za skupinsko umetniško instalacijo, v kateri so dela umetnikov iz vsega sveta in tudi eno iz Slovenije.

»Mateja Š. Dimic je avtorica ene od 64 svetovnih umetniških del, ki se odpravljajo na to pomembno misijo, kjer predstavlja keramično kocko, v katero je ujeta esenca vonja DBE 528Hz, ‘Message from Earth’. Omenjena vonjava je bila vključena tudi v vesoljsko raziskovalno misijo na Hawaih, kjer so preizkušali njen vpliv na počutje astronavtov,« so o tej kocki povedali s Fundacije Moon Gallery.

Mateja Š. Dimic je sicer pri izdelavi esence sodelovala z Evo Petrič, postavitev prve razstave na vesoljski postaji pa sicer nima le umetniškega (obiskovalcev najbrž ne bo prav veliko), ampak predvsem znanstveni namen. Mini-galerija je namreč sestavljena iz raznovrstnih izdelkov oziroma materialov, ki jih bodo na tej misiji v mikrogravitaciji testirali in preizkušali astronavti Mednarodne vesoljske postaje.

Avtorica je za ta namen zasnovala keramično kocko, ki je obenem nosilec informacije – vonja in nosi tudi pomembne vrednote za človeštvo. Postopek je predvideval, da se v svežo glino potisnejo semena lipe, ki so v procesu žganja izgorela in v že tako poroznem materialu pustila luknjice. Keramična kocka je bila nato za natanko 528 ur potopljena v dišečo esenco in prepojena z aromo ter tako pripravljena za premiero v vesolju.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.