Naslovnica Šport Priznanja za najboljše planince in za življenjsko delo v alpinizmu

Priznanja za najboljše planince in za življenjsko delo v alpinizmu

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017. Za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Radu Kočevarju in Francetu Zupanu, Anastasija Davidova je postala najuspešnejša alpinistka in Aleš Česen najuspešnejši alpinist, Nives Meroi in Romanu Benetu so podelili zlati častni znak PZS. Najuspešnejši športno-plezalni par ostajata Janja Garnbret in Domen Škofic, najuspešnejši ledni plezalec Janez Svoljšak, turni smučar pa Nejc Kuhar.

PZs Prejemniki Prejemniki najvišjih priznanj PZS za vrhunske dosežke – France Zupan, Rado Kočevar, Nejc Kuhar, Aleš Česen, Domen Škofic in Janja Garnbret (foto Irena Mušič Habjan)

 

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah. Planinsko-alpinistični večer na sejmu Natour Alpe-Adria so popestrili kratki filmi s prihajajočega 12. festivala gorniškega filma, zanimanje je požel predvsem slovenski alpinistični film Mogoče o odpravi Česna, Novaka in Prezlja v indijsko Himalajo.

“Izredno ponosni smo na vas – če malo poenostavim – planince z vsemi panogami in disciplinami, ker odražate tisto, kar slovenstvo je – prijateljstvo, dober in primeren slovenski duh in, najpomembneje, tudi pri vaši dejavnosti, pravilen in cenjen odnos do narave. Tisti, ki dosegate vrhunske rezultate, to izražate še z večjim samoodpovedovanjem, treniranjem in vsem, kar je potrebno za dober rezultat. Posebej me veseli, da boste v letu 2020 s športnim plezanjem sestavni del olimpijske družine in zanesljivo napovedujem odličen rezultat,” je v pozdravnem nagovoru povedal Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.

Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), ki je sezono vsestranskega plezanja kronala z uspešno odpravo v Kirgiziji, kjer je z Ivo Božić opravila prvo žensko prosto ponovitev slavne smeri Perestroika crack. Aleš Česen (Alpski gorniški klub), najuspešnejši alpinist 2017, je lani plezal na odpravah v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku, njegov največji dosežek pa je bil vzpon po zahtevni prvenstveni smeri Vse ali nič na himalajski šesttisočak Arjuna, ki ga je opravil z Urbanom Novakom in Markom Prezljem (oba AO PD Kamnik), prejemnikoma priznanja za posebne dosežke v alpinizmu.

Najperspektivnejši alpinist 2017 je Žiga Oražem (AO PD Kamnik) z zimsko ponovitvijo Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses v navezi z Matijo Volontarjem. Komisija za alpinizem PZS je za leto 2017 izpostavila še trojico – Tjašo Jelovčan (AO PD Kranj), Petro Klinar (Akademski AO) in Luko Lindiča (AO PD Celje Matica), ki so vsak s svojo plezalno sezono vidneje zaznamovali alpinistično leto 2017.

Prejemnika priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma sta Rado Kočevar (PD Gozd Martuljk) in France Zupan (PD Ljubljana-Matica), predstavnika alpinistov prve povojne generacije, ki je orala ledino modernega slovenskega alpinizma, zgledovala se je po mojstrih dolomitskih skalnih smeri, dvignila mejo preplezanih težav v skali do zgornje šeste stopnje in v domači alpinizem prvič vnesla nekaj športnega duha. V zimski alpinistiki je napredovala v vse težjih ponovitvah in vedno pogosteje obiskovala granitne vršace Centralnih Alp. Njune velike smeri so danes čista alpinistična klasika in četudi sta že zakorakala globoko v deveto desetletje svojega življenja, sta še vedno aktivna in predana mladostnim sanjam. 

“Posebno doživetje je bilo prejeti priznanje med mladimi, ki so danes na vrhu svetovnega alpinizma, res sem ponosen nanje. Doživetje je tudi slišati o njihovih uspehih v alpinizmu, ki jih v naših časih nismo niti predvideli. Leta 1946 smo začeli plezali praktično iz nič in v enem letu dosegli raven predvojne alpinistične generacije, potem pa bliskovito šli naprej, tako da so nam nekateri očitali, da smo lovci na rekorde. Ko sem recimo s Frelihom ponovil Aschenbrennerjevo smer in potem s Cirilom Debeljakom Čopovo smer v Triglavski severni steni v osmih urah – maloštevilni ponavljavci so jo potem namreč ponavljali z bivakom -, je bilo nekaj posebnega. To so bili drugačni časi, a ponosen sem na tista leta, ponosen sem na priznanje, ker sem bil med tistimi, ki smo takrat delali najtežje plezalne ture in presegli smo predhodnike, s pokojnim Cirilom Debeljakom sva napravila prvo smer šeste stopnje plus v severni steni Dedca, kar je bilo takrat nezaslišano,” je povedal Rado Kočevar.

Planinska zveza je na alpinistično-plezalnem večeru Nives Meroi in Romanu Benetu, ki sta se kot prva na svetu skupaj povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov, predala tudi zlati častni znak PZS za vse alpinistične dosežke in promocijo alpinizma. Italijansko-slovenska naveza je svojo navdihujočo pripoved o neomajnosti pri vzponih na najvišje vrhove našega planeta v alpskem slogu predstavila tudi na predavanju.

 Najuspešnejša športna plezalka je že drugič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), skupna zmagovalka svetovnega pokala 2017 v težavnosti in kombinaciji ter druga v balvanih, ki je lani osvojila rekordno število točk v svetovnem pokalu in kot prva tekmovalka v zgodovini v isti sezoni dosegla devet zmag SP, sicer pa štirinajstkrat stala na stopničkah. Poleg tega je bila evropska podprvakinja v balvanskem plezanju in četrta na prvenstvu v težavnosti, s srebrom se je vrnila tudi s svetovnih iger.

Prav tako je štafeto obdržal najuspešnejši športni plezalec Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), lani četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli balvanistka Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj) za prvi članski finale SP, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) za balvanske dosežke, evropska mladinska prvakinja v težavnosti in prvič članska finalistka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska podprvakinja in večkratna finalistka SP v težavnosti Mina Markovič (ŠPK Plus) in Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanih.

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na tekmah evropskega mladinskega pokala so prejeli Dominika Kodra (PK Kamnik), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus) in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor). Trenersko priznanje sta si zaslužila trener Garnbretove Gorazd Hren (Šaleški AO) in trener Škofica Roman Krajnik (PK Škofja Loka).

Najuspešnejša v lednem plezanju in turnem smučanju 2017 Najuspešnejši ledni plezalec ostaja Janez Svoljšak (AO PD Kranj), četrti na svetovnem prvenstvu 2017 v lednem plezanju, za najuspešnejšega turnega smučarja je bil znova imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko), lani šesti na slavni Pierra Menti in državni prvak v disciplini posamično.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.