Naslovnica Gospodarstvo Lipica se po letih stagnacije postavlja na noge

Lipica se po letih stagnacije postavlja na noge

Avtor: Spletno Uredništvo

Vodstvo Kobilarne Lipica je na novinarski konferenci predstavilo rezultate dela za leto 2017, ki so vsi po vrsti pozitivni, ter poslovne in strokovne cilje za leto 2018. Odzvali so se tudi na nenehne poskuse diskreditacij, ki so se v zadnjih mesecih pojavljali v javnosti, predvsem zaradi domnevno nestrokovnega ravnanja s konji.

lipica 2017 banner SI

Kljub vsem uspehom je kobilarna Lipica pogosto na udaru nezadovoljnih ‘strokovnjakov’ (foto: PR Kobilarna Lipica)  

 

Kobilarna Lipica je v letu 2017 dosegla dobre poslovne rezultate, saj so vse tri njene dejavnosti poslovale pozitivno, je poudarila direktorica Kobilarne Lipica, Lorela Dobrinja. Doda je, da je bila večina deležnikov z upravljanjem Kobilarne Lipica dolgo nezadovoljnih, saj to ni bilo dovolj dobro niti dovolj ambiciozno. Posledica tega slavega delav preteklosti so bile številne težave, predvsem pa slabo in negospodarno poslovanje ter nazadovanje v razvoju Lipice.

“Moje poslanstvo na mestu direktorice je sprejemati odgovorne odločitve, ki so stabilizirale poslovanje in bodo Lipico razvijale v smeri atraktivne destinacije doživetij, katere temelj je njena več kot 400-letna tradicija reje in vzreje lipicancev in njena naravna dediščina kraškega okolja ter jo tržno pozicionirati kot eno izmed ključnih blagovnih znamk Slovenije. Če želimo zagotoviti razvoj Lipice, moramo po začrtani poti nadaljevati, saj daje rezultate. Vsaka nova pot pa terja spremembe, s katerimi se nekateri ne želijo sprijazniti in zato se pojavljajo v javnosti tudi polemike in kritike. Pričakujem jih tudi v prihodnje, a želim poudariti, da bomo še naprej delovali izključno v interesu trajnostnega razvoja Kobilarne Lipica,” je poudarila direktorica Lorela Dobrinja.

Po več letih stagnacije je Lipica znova zabeležila rast že leta 2016, ko je Lipico obiskalo 14 odstotkov več obiskovalcev. V letu 2016 se je stabiliziralo poslovanje in premostilo likvidnostne težave Kobilarne in dosegli, da svoje obveznosti pravočasno plačuje. V letu 2017 pa je Lipica zabeležila še večjo rast. Kobilarno je obiskalo 22 odstotkov več obiskovalcev in preseglo 108.000 obiskovalcev, prihodki pa so se povečali za 15 odstotkov. Prednjačila je rast prihodkov iz naslova vstopnin za ogled Kobilarne in predstav, ki je dosegla kar 31 odstotno rast, rast prihodkov iz naslova turizma je dosegla 10 odstotkov.

Kobilarna Lipica je v letu 2017 pozitivno poslovala iz naslova vseh treh dejavnosti – iz naslova javne službe, iz naslova gospodarske dejavnosti, povezane z javno službo, in iz naslova turistične dejavnosti. To je bilo po daljšem obdobju prvo leto pozitivnega poslovanja turistične dejavnosti, ki združuje gostinstvo, hotel in golf. V Kobilarni Lipica so septembra 2017 uspešno izpeljali Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg in se veselili naslova svetovnega prvaka v maratonski vožnji, ki ga je slovenski voznik Miha Tavčar osvojil z lipicanskim parom in s trenerjem Benjaminom Ailloudom, ki je bistveno pripomogel tudi k uvrstitvi celotne slovenske ekipe na deveto mesto.

Ta rezultat je bil, ob dejstvu, da je Benjamin Aillaud vse svoje življenje posvetil delu s konjem, da sledi filozofiji dela legendarnega trenerja Nuna Olivere in ima vse potrebne licence ter kompetence, tudi en od ključnih razlogov za to, da je kobilarna z njim sklenila dolgoročno pogodbo. Vizija vodstva je namreč vrniti kobilarni ugled tudi na tekmovalnem področju. Pogodba s trenerjem Benjaminom Aillaudom je sklenjena za dve leti in v njej so cilji jasno zapisani. Pogodba je bistveno ugodnejša od pogodbe s prejšnjim tujim trenerjem, saj je dan treninga, ki vključuje tudi stalno prisotnost pomočnika, sedaj ovrednoten na 724 evrov, medtem ko je bil v prejšnji pogodbi ovrednoten na 2.450 evrov.

“Ob tej priložnosti ponovno čestitam naši ekipi za prvi odmeven športni uspeh po zelo dolgem času in se obenem zahvaljujem jahačem in drugim sodelavcem, ki so v zelo kratkem času zavzeto delali z novim trenerjem, da smo lahko javnosti pokazali tudi prenovljeno predstavo. Pričakujem, da bo do glavne sezone še dodatno izpopolnjena, da bo gledalcem ponudila najboljše, kar zmorejo naši lipicanci, saj letos načrtujemo kar 116 predstav ter gostovanja v Franciji in Španiji,” je še napovedala direktorica Lorela Dobrinja.

Ti rezultati so plod dobrega dela in dobre oskrbe konj, ki vključuje kakovostno seno, pri čemer Kobilarna Lipica skrbi, da je le-to dobavljeno za pošteno tržno ceno. V letu 2017 je bila Kobilarna Lipica soočena z ekstremnim dvigom cene sena s strani lokalnih dobaviteljev. Na javnem razpisu je bila sprva ponujena cena 235 evrov, tržna cena sena pa je znašala 140 evrov. Kobilarna Lipica je po tej ceni nabavila 280 ton sena neposredno od lokalnih kmetov, brez posrednikov. Znotraj zakonskih določil o javnem naročanju bodo v letošnjem letu pripravili javni razpis, ki bo omogočal neposredne prijave manjših kmetov z manjšimi količinami sena. S tem omogočamo nadaljnje zagotavljanje sena od lokalnih kmetov po tržni ceni.

Predsednik sveta zavoda, Marko Drofenik, je poudaril, da bo nov zakon, ki določa preoblikovanje ustanovitev Holdinga Kobilarna Lipica d. o. o. z dvema odvisnima družbama, prinesel tudi svež kapital, ki bo pospešil vrnitev Lipice med slovenske turistične bisere, ki jo je začrtalo sedanje vodstvo kobilarne. Svež kapital je nujno potreben za prenovo hotela, saj so sedanje hotelske kapacitete popolnoma neustrezne. Poslanstvo Lipice je negovanje in razvoj več kot 400-letne tradicije reje, vzreje in šolanja lipicancev, ob tem pa promovirati to tradicijo skozi razvoj naprednih turističnih produktov, zasnovanih za konjeništvo.

Za leto 2018 si je vodstvo kobilarne zastavilo ambiciozne cilje, ki nadaljujejo trend rasti z 11-odstotno rastjo v segmentu konjeništva in 19-odstotno rastjo v segmentu turizma. Vsekakor bodo morale turistične kapacitete v Lipici dosegati dobre poslovne rezultate in tako podpreti razvoj kobilarne. Izdelan je bil tudi projekt možne dvosmerne povezave Lipice s Sežano, za katerega pa morajo podati soglasje še pristojni državni organi, saj gre za zaščiteno področje kulturne in naravne dediščine.

Predsednik strokovnega sveta kobilarne prof. dr. Marjan Kosec je predstavil sistem rednega nadzora oskrbe konj v Lipici. Lipicanci so v kobilarni dobro oskrbljeni, s konji se dela strokovno. Kategorično je ovrgel tudi vsa namigovanja, ki so se v javnosti pojavila glede smrti kraljičinega konja 085 Favory Canissa XXII in ter rezultatov obdukcije, ki jo je opravil Nacionalni veterinarski inštitut Veterinarske fakultete. “Močno obžalujem, da tisti, ki kobilarni ne želijo dobro, izkoriščajo čustvene zgodbe kot je smrt plemenitega konja, za poskuse diskreditacij dela v kobilarni,” je poudaril ob zaključku predstavitve. Vodstvo Kobilarne Lipica bo tudi v prihodnje sprejemalo vse poslovne in strokovne odločitve izključno v interesu kobilarne in kakovostnega dela z lipicanci. V sporočilu za javnost so zapisali še, da bo v kratkem svojo vizijo in način dela predstavil tudi nov glavni trener Benjamin Aillaud.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.