Naslovnica Trendi Prihaja prvenec zasedbe Styröfoam

Prihaja prvenec zasedbe Styröfoam

Avtor: Spletno Uredništvo

Založba Radia Študent (ZARŠ Records) je pravkar najavila prvenec zasedbe Styröfoam – ploščo Isle of Youth. Slednja bo uradno izšla v soboto, 8. junija, ko jo bo zasedba tudi predstavila v živo na promocijskem koncertu v ‘Menzi pri koritu’ na Metelkovi.

Prihaja prvenec zasedbe Styröfoam

 Album je zasedba posnela v treh dneh, v lanskem aprilu, v studiu Radia Študent, pri čemer je bil studijski tehnik, zaslužen tudi za miks je bil Makis Ananiadis, za mastering je poskrbel Dave Darlington v studiu Bass Hit, grafično podobo albuma pa je oblikoval Peter Kuntarič (foto: Založba Radia Študent  – ZARŠ Records).

 

Zasedba Styröfoam je ime dobila v poznih mesecih leta 2016, ko sta bila člana zasedbe le Jaka Snoj s kitaro in Jan Kopač s kitaro in vokalom. Njun zvok je še vedno v veliki meri temeljil na elektronskih matricah, ime zato izhaja predvsem iz izrazito sintetičnega zgodnjega zvočnega izraza in vizije omenjenega dua. »Styröfoam je modularni glasbeni matrix orkester. Je Zappov nerojeni otrok z nenavadnim happy go lucky imenom in prav takim zvokom.

Iz bube dua sintetičnih laptop matric se je Styröfoam prelevil v nov, organski, čudni, a dovolj prijetni val zvokovja s kupom inštrumentov. Kanček preroško ironičnih besedil, ščepec lepih pesmic, za pest nenavadnih harmonij in kombinirani rezultat – kompozicije po vzoru velikih ekscentrikov in malih spregledanih čudakov,« pravijo v napovedi koncerta, ki bo v soboto v ‘Menzi pri koritu’ na Metelkovi, glasbeni ‘kritiki’ Radia Študent.

Spomladi leta 2017 je posebna komisija glasbene redakcije Radia Študent Styröfoam izbrala kot ene izmed šestih izbrancev koncertne turneje Klubskega maratona, v času turneje pa sta se na določenih koncertih skupini pridružila še Rok Klobučar z bobni in Yuri Baron z basom. To postavo so kasneje za snemanje plošče dopolnili še Lina Steiner, Kristina Kokalj in Enja Grabrijan z violinami, Gal Golob s čelom, Simon Rezelj z baritonskim saksofonom in flavto, Tina Ahačič s tenorskim saksofonom in flavto, Mojca Zupančič s klaviaturami.

Styröfoam so torej matrice in računalnik zamenjali za žive inštrumente (in žive glasbenike). Ta sprememba pa je seveda močno vplivala na zvočni izraz skupine. Kot zanimivo posledico tega je lahko poslušalec, ki je bil v tistem času prisoten na treh zaporednih koncertih, vsakič znova izkusil povsem drugačen zvok in drugo verzijo benda. »Na prvi posluh dovolj preproste in hitro ulovljive pesmi s plošče Isle Of Youth so kot dobra in zanesljiva družba bodisi v hudih, pre-pijanih trenutkih v kotu kakega diskača bodisi, ko s tabo strmijo v nebo in štejejo kilometre do lune.

The future is now, ko avtomatizirane matrice zamenjajo zmotljivi, nepopolni ljudje in njihove glasbeniške hibe. Isle Of Youth, kjer sanjarjenje ni grda beseda in kjer se spuščaš z vlakcem smrti, vse dokler ne eksplodiraš. Na plati se Styröfoam izkaže za praktično jazzovski orkester, ki vključuje tudi dobro mero improvizacije. Pogled nazaj na moško figo in kitarski duo pa se zdi kot pogled na zdavnaj posajeno seme, ki je zdaj zraslo v figovec, ki prinaša obilico sladkih plodov v obliki slabih 40 minut zrele, moderne, zahtevne, izvirne, svobodne, hoch in hkrati priljudne, pop senzibilnosti polne glasbe,« so še dodali z Radia Študent. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.