Naslovnica Gospodarstvo Slovenija utrjuje gospodarske vezi s Kitajsko

Slovenija utrjuje gospodarske vezi s Kitajsko

Avtor: Spletno Uredništvo

V kitajskem mestu Ningbo bo med 8. in 12. junijem 2019 že petič na vrsti sejem China – CEEC Expo 2019. Na njem se bo letos Slovenija predstavila pod sloganom ‘Slovenija – vaša logistična partnerica’. Na slovenskem nacionalnem paviljonu pod okriljem SPIRIT Slovenija bo svoje storitve in izdelke predstavljalo šest podjetij s področja logistike in digitalizacije v tej gospodarski panogi.

Slovenija utrjuje gospodarske vezi s KitajskoMogočen pogled na kupe kontejnerjev v eni od luških con v bližini Ningboja (foto: Alex Needham/English Wikipedia).

 

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo v sodelovanju z Vlado mesta Ningbo in njenim ministrstvom za trgovino (MOFCOM) slovenskim podjetjem na sejmu China – CEEC Expo 2019 ponovno omogočila platformo za ciljno orientirana srečanja s kitajskimi podjetji. Z nastopom na sejmu si agencija prizadeva za povečanje izvoza slovenskih podjetij na kitajski trg ter posledično tudi za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama.

Slovenski nacionalni paviljon bo postavljen na 216 m2 površine v hali 8, na njem pa bodo svoje rešitve in storitve predstavljala naslednja podjetja: Luka Koper, Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Intereuropa, Adria Kombi ter Omni Opti. Luka Koper je sicer pomemben poslovni partner Luki Ningbo, ki po pretovoru velja za največjo luko na svetu. Lani sta družbi, ki upravljata pristanišči, podpisali sporazum o spodbujanju pretovora blaga med obema lukama.

»Sestava podjetij na slovenskem nacionalnem paviljonu tako odraža slovensko ponudbo na področju logistike, saj predstavlja celovito logistično ponudbo Slovenije, ne samo v razmerju do Kitajske, temveč tudi do drugih držav, ki so del skupine kontaktnega mehanizma 16+1 med Kitajsko in državami Centralne in Vzhodne Evrope. Visoki obisk podpredsednika kitajske vlade ter slovenske ministrice za infrastrukturo na letošnjem Expu pa bo še dodatno okrepil pomen Expa kot enega najpomembnejših spletišč za spodbujanje trgovine in investicij med Kitajsko in državami Centralne in Vzhodne Evrope,« so sporočili z agencije Spirit Slovenija.

Sicer je Ningbo gospodarski center in pomembno prometno spletišče, ki leži na južni strani izliva reke Jangce v morje in je zaradi svojega strateškega položaja gonilo razvoja večjega gospodarskega kroga okrog velemesta Šanghaja. Ningbo je v zadnjih letih razvil najsodobnejšo transportno mrežo vključno z železnico, mednarodnim letališčem in luko Ningbo – Zhoushan.

V tej luki pretovorijo več kot 1 milijardo ton letno, kar jo uvršča na prvo mesto na svetu. Po obsegu kontejnerjev, 23 mio TEU, pa je luka uvrščena na tretje mesto na svetu. Luka Ningbo se pospešeno razvija tudi zaradi vzpostavitve pomorske ‘svilne poti 21. stoletja’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.