Naslovnica Slovenija Prihaja nadvse originalna Bobičijada

Prihaja nadvse originalna Bobičijada

Avtor: Spletno Uredništvo

V zaledju piranske, najbolj turistične občine v Sloveniji bodo ta konec tedna pripravili originalno etno-kulinarično prireditev. Poimenovali so jo ‘Bobičijada’, gre pa za prvo tekmovanje v kuhanju enolončnice iz mlade koruze oz. ‘bobičev’ v eno od najlepših istrskih vasic Padni. 

V okusni enolončnici z mlado koruzo in fižolom je ‘obvezen’ tudi kos svinjskega mesa (foto: Matevž Kostanjšek)

 

Namen prireditve, ki jo organizira Krajevna skupnost Padna v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, je ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila kraja, promocija kulinarike in vinske kulture, zabava in druženje ob domači kulinarični ponudbi. Osnovne sestavine, torej mlado koruzo, rjav fižol, krompir, svinjsko meso, paradižnik, korenje in sestavine za pešto, bodo zagotovili organizatorji.

 “To soboto, 1. septembra, bo v Padni potekala prva Bobičijada. Na kuharskem tekmovanju se bodo v kuhanju priljubljene istrske mineštre pomerile tričlanske ekipe. Ocenjevanju jedi bo sledila podelitev nagrad in zabava z Žavbi Brothers. Čas mlade koruze je tudi čas bobičev, priljubljene istrske mineštre z glavno sestavino – koruznim zrnjem. Receptov za bobiče je mnogo, kar je tudi razlog za sobotno tekmovanje v kuhanju bobičev – Bobičijado,” so sporočili s Turističnega združenja Portorož

Na kuharskem tekmovanju se bodo pomerile tričlanske ekipe, s kuharjem na čelu in dvema pomočnikoma, ki bodo najboljše mineštre kuhali med 16. in 19. uro. Jedi bo ob koncu tekmovanja ocenila žirija, ki jo bodo sestavljali poznavalec istrske kulinarike Miro Tomšič, svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak in predsednik Krajevne skupnosti Padna Robert Titan. Žirija bo ocenjevala izgled tekmovališča, organiziranost in usklajenost ekipe ter okus, videz in aromo bobičev.

Najboljše tri ekipe bodo prejele praktična darila in plakete, ostali tekmovalci pa priznanja in knjižne komplete Istrske jedi z zgodbo. Za dobro vzdušje v eni izmed najočarljivejših istrskih vasi, Padni, bodo od 20. ure dalje poskrbeli Žavbi Brothers. Na TZ Portorož so dodali še, da se ekipe lahko na Bobičijado prijavijo še do 30. avgusta in sicer preko prijavnice na spletni strani KS Padna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.