Naslovnica Slovenija Odprli bodo Evropsko pisarno za izobraževanje na področju vesolja

Odprli bodo Evropsko pisarno za izobraževanje na področju vesolja

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija bo razširila sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo in sicer bo kmalu odprla Evropsko pisarno za izobraževanje na področju vesolja. Slovenska pisarna bo namenjena večanju interesa med mladimi za nadaljnje izobraževanje na področju naravoslovnih znanj, vzpostavljena pa bo v okviru Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD).
Odprli bodo Evropsko pisarno za izobraževanje na področju vesolja

Brez tehničnih znanj ni vesoljskih tehnologij (foto: FB ESA)

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je napovedalo, da se bo Slovenija pridružila projektu Evropske pisarne za izobraževanje na področju vesolja (ESERO). Te mednarodni projekt je pripravila Evropska vesoljska agencija (ESA), njegov cilj pa je povečati interes med osnovnošolci in srednješolci za nadaljnje izobraževanje na področju naravoslovnih ved, s posebnim poudarkom na vesoljske tehnologije.

 »Projekt se predvsem osredotoča na osnovnošolsko in srednješolsko šolanje, saj je ESA ugotovila, da otroci pogosto izgubijo svoj interes za tehnične poklice prav v tem obdobju. V Sloveniji bo ESERO pisarna vzpostavljena v okviru Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), ki celostno povezuje vsebine vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj ter informacijsko komunikacijske tehnologije,« so pojasnili z MGTR.

Sicer bo v projektu sodeloval tudi slovenski vesoljski center, oziroma Center Hermana Potočnika Noordunga, katerega poslanstvo je tudi promocija vesoljskih tehnologij in povezovanje podjetij in drugih institucij, ki delujejo na področju razvoja vesoljskih tehnologij. Sodelovanje gospodarstva se pričakuje tudi zaradi dejstva, da slovenska podjetja pogosto tarnajo nad pomanjkanjem visoko usposobljenih kadrov s tehničnih področij.

Zanimiv del projekta ESERO bo tudi analiza obstoječih zmožnosti slovenskih osnovnih in srednjih šol, saj bodo nato pripravili načrt za vključitev vsebin s področja vesolja v učne procese. Aktivnosti v sklopu projekta bodo od leta 2023 financirane 50 % s strani ESE, preostalih 50 % sredstev pa bosta zagotovila MGRT – 30.000 evrov ter Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport (MIZŠ) – 67.800 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.