Naslovnica Trendi Pričenja se ekološko osveščeni 2. (Z)mešani festival

Pričenja se ekološko osveščeni 2. (Z)mešani festival

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes se v Mariboru, natančneje na terasi legendarnega Jazz kluba Satchmo začenja 2. (Z)mešani festival. Organizator je kulturno umetniško društvo Coda, ki je pred kratkim pritegnilo veliko pozornosti z odmevnim projektom Glasbeni junaki. Zaključni koncerti nevladne glasbene šole pa bodo tudi letos začinjeni z brezplačnimi nastopi priznanih glasbenikov in s poudarjenim odgovornim odnosom do okolja.

Pričenja se ekološko osveščeni 2. Zmešani festivalFestival, ki obenem vzpodbuja glasbeno ustvarjalnost in tudi ekologijo, bo trajal kar pet dni (foto: KUD Coda)

 

Drugi (Z)mešani festival bo postregel z nastopi več kot 100 otrok in mladih, ki so med drugimi vključeni v programe ‘Glasbarnica za socialno ogroženo mladino, vokalno skupino in mešani pevski zbo’r. Del festivala bo tudi projekt ‘Kakovost iz Slovenije’, katerega cilj je mladim približati kakovostno slovensko glasbo. Poleg članov KUD Coda se bodo na odru izmenjali še njihovi vzorniki in prijatelji, med njimi Emkej, Ditka, člani zasedbe Happy Ol’McWeasel, band Šourocka po izboru ljudstva Infected ter kantavtorja Jernej Mažgon in Vasja Mihajlović.

Glasbeni program bodo dopolnjevale ustvarjalne delavnice, pub kviz, improvizacijska predstava in pesniški slam, tako da se obeta prav poseben petdnevni glasbeno-družinski maraton. Prireditev pa bo tudi letos minila v znamenju ekologije. (Z)mešani festival je že v lanskem premiernem letu v sodelovanju z Ekologi brez meja postal prvi slovenski ‘zero waste’ (po slovensko ‘nič smeti, oz. odpadkov’) festival.

Organizatorjem je namreč uspelo ločeno zbrati več kot 95 % vseh odpadkov, v šestih dneh pa so ustvarili le nekaj več kot 5 kilogramov mešanih od skupno 130 kg odpadkov. Lanski uspeh je organizatorje skorajda obvezal, da bodo tudi letos za njimi in za vsemi obiskovalci festivala ostali le lepi spomini. Na prizorišču tako tudi letos ne bo izdelkov za enkratno uporabo in tiskovin, festivalsko ponudbo pa bodo obogatili še z lokalno kulinariko.

To sicer predstavlja še malce večji izziv pri doseganju zero waste ciljev, a so Codovci so v svojem sporočilu za javnost tudi glede na lanskoletni odziv obiskovalcev prepričani, da jim bo spet uspelo ohraniti naziv ‘popolnoma ne-onesnažujočega festivala’ in rezultate celo še izboljšati. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.