Naslovnica Slovenija Pričelo se je Plečnikovo leto

Pričelo se je Plečnikovo leto

Avtor: Spletno Uredništvo
Letos je ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika poteka t.i. ‘Plečnikovo leto’. Prvi iz niza dogodkov za obeležitev te obletnice so se pričel minuli konec tedna in se bodo nadaljevali skozi vso leto. Tako bo že jutri Muzej za arhitekturo in oblikovanje pripravil posebno spletno okroglo mizo, Ministrstva za kulturo pa bo predvidoma zagnalo tudi posebno spletno stran.
Pričelo se je Plečnikovo leto

Jože Plečnik v risalnici na Stari tehniki (foto: dokumentacija MGML/Plečnikova zbirka/FB Plečnikova hiša)

Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika so letošnje leto razglasili za ‘Plečnikovo leto’, v katerem se bodo življenju in delu najbolj znanega slovenskega arhitekta poklonili na najrazličnejše načine. Tako so že v petek v Plečnikovi hiši odprli razstavo ‘Plečnik in pika. Stripovska oživitev arhitekturnega mojstra’, v kateri je predstavljana pot nastajanja biografskega stripa o Plečniku, strip pa je ob odprtju razstave doživel svoj prvi ponatis.

Včeraj je bil v Plečnikovi hiši na vrsti dan odprtih vrat, obeleževanje rojstnega dne arhitekta bo še ves teden potekalo tudi prek raznovrstnega spletnega dogajanja na FB profilu hiše: Cankarjev dom je bil minuli konec tedna v počastitev obletnice zvečer osvetljen v oranžni barvi, Muzej za arhitekturo in oblikovanje pa za jutri (torek, 25. januarja), pripravlja spletni pogovor z naslovom ‘Oblikovanje mesta po meri človeka – dela Jožeta Plečnika v Ljubljani’.

»Razprava bo tekla o vprašanjih, kot so: Kakšen je sodoben pomen Plečnikovih del? Kako danes občutiti mesto in razmišljati o njem? Kako umestiti človeka v središče javnega življenja? Na kakšen način povezati strokovnjake, uporabnike in skupnosti?, in še o mnogih drugih. Odgovore na vprašanja bodo iskali Boštjan Vuga, Nika Grabar, Matjaž Uršič, Neža Čebron Lipovec in Matejem Andražem Vogrinčičem.

Spletni pogovor bo moč spremljati v živo prek kanalov na družbenih omrežjih YouTube in Facebook (MAO Slovenija),« so sporočili z Ministrstva za kulturo. Vendar pa so na ministrstvu očitno malce v zamudi, saj so se praznovanja že pričela, še vedno pa ni zaživela (vsaj do objave tega članka še ni) njihova posebna spletna stran o Plečnikovem letu, ki naj bi omogočala vpogled v številne dogodke po vsej Sloveniji…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.