Naslovnica Magazin Preprečevanje kršitev novega Akta o digitalnih storitvah

Preprečevanje kršitev novega Akta o digitalnih storitvah

Avtor: Spletno Uredništvo
Nov evropski Akt o digitalnih storitvah (DSA) že velja os sredine meseca februarja, zato pristojne strukture EU intenzivno preverjajo, ali ga morda kdo ne spoštuje v celoti. Tako je bil sprožen nov uradni postopek proti družbi AliExpress, ki bo predvidoma morala sprejeti dodatne ukrepe proti širjenju za zdravje potrošnikov nevarnega blaga, številen druge večje spletne družbe pa so prejele dodatne zahteve po informacijah.
Preprečevanje kršitev novega Akta o digitalnih storitvah

Grafika o novem Aktu o digitalnih storitvah EU (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Spletni posredniki na področju EU morajo od 17. februarja pri svojem delovanju upoštevati tudi nov evropski ‘Akt o digitalnih storitvah’ (DSA), ki naj bi uporabnikom zagotovil varen, pravičen in pregleden splet. Zato je Komisija EU je sprožila uradno preverjanje družbe AliExpress, katera naj bi kršila DSA na mnogih področjih in obenem ni naredila dovolj za ublažitev sistemskih tveganj na svoji platformi in zagotavljanju varnost svojih storitev.

»Zakon o digitalnih storitvah ne zadeva le sovražnega govora, dezinformacij in spletnega ustrahovanja. Tam je tudi zato, da zagotovi odstranitev nezakonitih ali nevarnih izdelkov, ki se v EU prodajajo prek platform za e-trgovino. To ni predmet pogajanj za delovanje na enotnem trgu EU. Kot platforma, ki dosega več kot 100 milijonov uporabnikov v EU, mora AliExpress v celoti spoštovati DSA,« je dejal komisar za notranji trg EU Thierry Breton.

Poleg tega je Komisija EU poslala dodatno zahtevo za informacije družbi LinkedIn, ki se nanaša na preglednost področja in profiliranje uporabnikov pri oglaševanju. Spletnim velikanom Bing, Google Search, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, YouTube in X pa so bile poslane dodatne zahteve za informacije o njihovih ukrepih za ublažitev tveganj, povezanih z generativno umetno inteligenco.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.