Naslovnica Slovenija Prenova porodnišnice v Kobilarni Lipica

Prenova porodnišnice v Kobilarni Lipica

Avtor: Spletno Uredništvo

Temna lipicanska žrebeta, ki bodo v Lipici prišla na svet spomladi 2019, bodo pričakali novi porodni boksi v hlevih na Borjači. Nova porodnišnica Kobilarne Lipica bo namreč dokončana že pred koncem letošnjega leta. Dom lipicanskih kobil bo obenem pridobil novo kopalnico in solarij, hlev pa bodo tudi prebelili.

lipica Hlevi na Borjaci 5 1Ko se rodijo, so žrebeta temna, ko zrasejo, pa se spremenijo v čudovite bele lipicance (foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed).

 

Prenovljena porodnišnica Kobilarne Lipica bo urejena do konca leta, obenem pa bodo v hlevu za lipicanske kobile uredili novo kopalnico s toplo in hladno vodo ter solarij za sušenje konj. Ker je bila letošnja generacija s 30 žrebeti največja v zadnjem desetletju in bodo številčne tudi prihodnje generacije lipicancev, bodo zanje uredili kar 25 novih boksov.

Med letošnjimi pridobitvami pa bo tudi nova podlaga za lonžirni krog, ki bo namenjen treningu mladih konj. Z ureditvijo izogibovališč in delno preureditvijo križišča bo območje sežanskega drevoreda znova odprto za dvosmerni promet osebnih vozil. Veliko pridobitev pa bodo prinesla tudi vzdrževalna dela. Do konca letošnjega leta bodo namreč prebelili notranjost hlevov na Borjači ter notranjost in zunanjost hleva za konje za vožnjo vpreg.

Poleg tega bodo ob cesti, ki vodi iz Lipice proti Škibinom, zasadili manjkajoča drevesa. K vzdrževanju značilne lipiške krajine bosta prispevala tudi mulčenje pašnikov in nabava materiala, iz katerega bodo izdelali nove dele tipičnih belih lipiških ograj. Tako bo Kobilarna Lipica po uspešni turistični sezoni stopila v novo leto s še lepšo in bolj urejeno podobo. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.