Naslovnica Magazin Premiki na področjih okoljsko-prostorske digitalizacije

Premiki na področjih okoljsko-prostorske digitalizacije

Avtor: Spletno Uredništvo
Digitalizacija na področjih prostora in okolja predstavlja pomemben del državnega stebra ‘Digitalizacije’, zato na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pospešeno pripravljajo vrsto novosti. Tako se napovedujejo spremembe pri dveh državnih zakonih in tudi pri dveh obsežnih projektih digitalizacije.
Mnogi sodobni objekti poudarjajo vpetost v naravno okolje (foto: hippopx.com)

Z Ministrstva za okolje in prostor (MOP) so oznanili, da pripravljajo nov program projektov’ eProstor’, v okviru katerega bodo prenovili nepremičninske evidence, vzpostavili nov prostorski informacijski sistem in postavili temelje za elektronsko poslovanje na področjih graditve, prostorskega načrtovanja ter evidentiranja nepremičnin. Z drugimi besedami gre za digitalizacijo na prostorskem in okoljskem področju.

Prav tako bo MOP v sklopu ‘Načrta za okrevanje in odpornost’ izvedlo projekt ‘Zeleni slovenski lokacijski okvir’, katerega glavni cilj je povezati ključno prostorsko in okoljsko digitalno podatkovno infrastrukturo (eMOP). Tako bodo medsebojno povezali procese in podatkovne zbirke sistemov ‘eProstor’, ‘eOkolje’, ‘eVode’ in ‘eNarava’ , saj bi radi zagotovili integralne e-storitve in dostop do digitalnih podatkov z vseh področij.

Pravkar pa sta v parlamentarnih postopkih novi ‘Zakon o urejanju prostora’ in novi ‘Gradbeni zakon’. Z novim ‘Zakonom o urejanju prostora’ bi radi posodobili prostorsko načrtovanje, ukrepe zemljiške politike ter zagotavljanje finančnih sredstev za te politike, medtem ko z novim Gradbenim zakonom merijo predvsem na administrativne razbremenitve in pospešitev trajnostnega gospodarskega razvoja prek digitalizacije.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.