Naslovnica Svet & EU Prelomno zasedanje ob 75-letnici zveze NATO

Prelomno zasedanje ob 75-letnici zveze NATO

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se v Washingtonu pričenja pomembno tridnevno zasedanje zveze Nato. Vrh Nata bo tokrat potekal predvsem v znamenju obeležitve 75. obletnice zavezništva, aktualnega dogajanja v Ukrajini in razmer na drugih kriznih območjih po svetu ter izjemno pestrega vzporednega programa srečanj, sestankov in forumov.
Prelomno zasedanje ob 75-letnici zveze NATO

Prizor z enega lanskih zasedanj obrambnih ministrov držav članic zveze NATO (foto: FB NATO)

Vrh zveze Nato se bo v Washingtonu danes ob 17. uri po lokalnem času začel s svečano slovesnostjo ob 75. obletnici zavezništva. Predsednik ZDA Joe Biden bo drugi dan vrha v Beli hiši s soprogo dr. Jill Biden gostil sprejem in večerjo za voditelje vseh partnerskih držav zveze Nato, ob udeležbi visokega predstavnika EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella.

»Vrh bo osredotočen na tri ključna zasedanja: format zaveznic s poudarkom na odvračanju in obrambi, Indo-pacifiško partnerstvo ter zasedanje v formatu Severnoatlantski svet – Ukrajina. Slovenska delegacija se bo udeležila zasedanja Severnoatlantskega sveta, zasedanja Severnoatlantskega sveta z Indo-pacifiškimi partnerji in EU ter zasedanja Severnoatlantskega sveta – Ukrajina,« so pojasnili z urada predsednika Vlade RS.

Na vrhu bo tako potekalo srečanje z voditelji štirih partnerskih držav z območja Pacifika – Japonske, Avstralije, Republike Koreje in Nove Zelandije, kjer bodo prisotni tudi predstavniki EU. Zaradi izgube zahodnega vpliva v Afriki in vedno burnega dogajanja na Bližnjim Vzhodu bodo voditelji na zasedanju potrdili ‘novi akcijski načrt za okrepitev strateškega pristopa zavezništva do t. i. južne soseščine’.

Pri tem načrtu gre za krepitev političnega dialoga in poglobitev praktičnega sodelovanja z bližnjevzhodnimi in severnoafriškimi državami. Tridnevni vrh bo minil tudi v znamenju bližnjega slovesa dolgoletnega generalnega sekretarja Norvežana Jensa Stoltenberga, ki ga bo oktobra letos nasledil Nizozemec Mark Rutte. Prav tako bo tokrat prvič, da bo na zasedanju kot polnopravna članica sodelovala tudi Švedska.

Sicer vzporedni program predvideva še številna srečanja na ravni zunanjih in obrambnih ministrov, potekalo bo tudi več stranskih dogodkov in Nato javni forum. Slovensko Ministrstvo za obrambo se bo udeležilo obrambno-industrijskega foruma v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice.

Predsednik Vlade RS Robert Golob se bo vrha zveze Nato udeležil skupaj z ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon ter z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem, med zasedanjem pa se bo posebej sestal tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom in s predsednikom Republike Finske Alexandrom Stubbom.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.