Naslovnica Svet & EU Prek pobude DiscoverEU bo letos potovalo prek 60.000 mladih

Prek pobude DiscoverEU bo letos potovalo prek 60.000 mladih

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar objavila rezultate zadnjega lanskega kroga prijav za pobudo DiscoverEU. Ta pobuda bo letos 60.950 mladim med 18 in 20 letom starosti omogočila brezplačne vozovnice za potovanje po Evropi.
Prek pobude DiscoverEU bo letos potovalo prek 60.000 mladih

Pandemija koronavirusa ne bo zaustavila potovanj mladine po EU (foto: ec.europa.eu)

Evropska komisija je oznanila rezultate zadnjega kroga prijav za pobudo DiscoverEU, ki je bila objavljena oktobra 2021. Pobuda DiscoverEU je namenjena izključno mladim iz EU, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ostalimi evropskimi državljani.

»Razcvet mobilnosti za mlade, ki predstavlja teh 60.000 potovalnih vozovnic, ponuja velike priložnosti mladim, da preidejo v teh težkih časih. Leto 2022 se začenja hitro. To bo leto mladih Evropejcev,« je ob tem izjavil podpredsednik Evropske komisije za evropski način življenja Margaritis Schinas. Vsi kandidati za prijave, ki so bili izbrani, bodo lahko med marcem 2022 in februarjem 2023 brezplačno potovali sami ali v skupini do petih oseb.

Vozovnice bodo veljavne največ 30 dni. Upoštevajoč trajnostno usmerjenost EU bodo mladi skoraj v celoti potovali izključno z vlakom, izjeme so le za potovanja na otoke. Zaradi pandemije COVID-19 bodo vsem potnikom na voljo prilagodljive rezervacije. Evropska je zagnala program  DiscoverEU junija 2018 in sicer na predlog Evropskega parlamenta, uradno pa je bil vključen v novi program Erasmus+ 2021–2027.

Od junija 2018 do danes je program DiscoverEU financiral že 130.000 potovalnih vozovnic, pri letošnji krog prijav pa se bo pričel spomladi 2022.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.