Naslovnica Slovenija Pregledana dvigala so varna za uporabo

Pregledana dvigala so varna za uporabo

Avtor: Spletno Uredništvo
Stanovanjska inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor je izvedla akcijo nadzora glede delovanja dvigal in njihovega vzdrževanja. Osredotočila se je na 15 večstanovanjskih stavb, na katerih so v bližnji preteklosti potekale intervencije serviserjev.
Med akcijo nadzora so pravzaprav preverjali tudi delo serviserjev dvigal (foto: pixabay.com)

Dvigala so ključen del skupnih inštalacij, naprav in opreme v mnogih večstanovanjskih stavbah v etažni lasti. Morajo biti vzdrževana v skladu s ‘Pravilnikom o standardih vzdrževanja stanovanjskih stavb in stanovanj’. Tam je predvideno, da je za osebna dvigala potrebno izvesti letni tehnični pregled, vzdrževanje in servisiranje. Po potrebi ali po navodilih proizvajalca dvigal pa so včasih pregledi še malce bolj pogosti.

V akciji nadzora izvajanja obveznih rednih pregledov dvigal in njihovega vzdrževanja so bili zajeti 3 objekti z Jesenic, 3 iz Kopra, 3 iz Kranja in po 1 objekt iz Ljubljane, Murske Sobote, Kranjske gore, Golnika, Trbovelj in Zreč. Stanovanjska inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor se je tokrat med akcijo nadzora dvigal in njihovega vzdrževanja osredotočila na 15 večstanovanjskih stavb, na katerih so v letu 2020 potekale intervencije zaradi okvar.

»V 12 primerih ni bilo ugotovljenih pomanjkljivosti vzdrževanja dvigal, oziroma so bile, po izjavi upravnika in priloženih izjavah pogodbenih serviserjev, le-te odpravljene. V treh primerih so bile izdane ureditvene odločbe, s katerimi stanovanjski inšpektorji odredili, katera dela je treba izvesti in določili primeren rok za njihovo izvedbo in v vseh treh primerih je bil uveden izvršilni postopek,« so po akciji poročali inšpektorji.

Najvažnejši nauk po akciji nadzora je ta, da ni bilo hujših kršitev predpisov in da so zato pregledana dvigala varna za uporabo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.