Naslovnica Kronika Za ponarejeno PCT listino do tri leta zapora

Za ponarejeno PCT listino do tri leta zapora

Avtor: Spletno Uredništvo
Poleg vseh pristojnih inšpekcij je tudi slovenska Policija poostrila pred kratkim nadzor nad spoštovanjem ukrepov za preprečevanje širjenja pandemije koronavirusa. Zaznala je 7 kršitev ter tudi stopila na prste nekaj ponarejevalcem. Pri tem velja opozoriti, da lahko za razliko od imetnikov dokumentov izdelovalci lažnih izkazov pristanejo celo v zaporu, saj gre za ponarejanje uradnih listin.
Digitalni certifikat, zaščitna maska in propustnica (foto: policija.si)

Glede na širšo sliko aktualnega dogajanja u v Sloveniji ne preseneča, da je tudi Policija med ‘krompirjevimi počitnicami’ sodelovala tudi v skupnih nadzorih z zdravstvenim inšpektoratom in drugimi inšpekcijskimi službami, ki so naokrog po državi izvajale kontrolo pogojev PCT (preboleli, cepljeni testirani). Povod za poostren nadzor je občutno povečanje števila okuženih in poslabšanje epidemiološkega stanja na ozemlju Slovenije.

Policija je v dneh od 25. oktobra do 1. novembra 2021 v policijskih postopkih odkrili tudi ponarejena potrdila o izpolnjevanju PCT pogojev. Na mejnih prehodih so bili odkriti trije primeri ponarejena PCR testov in sicer je šlo za dva državljana Slovenije državljana BiH. Mejni policisti so obravnavali tudi dva primera izkazovanja s ponarejenim potrdilom o prebolevnosti, oba sta bila slovenska državljana.

Zabeležili pa so tudi 2 primera izkazovanja s ponarejenimi potrdili o testiranju s HAG. Najprej so prejeli prijavo zdravstvenega inšpektorata, ko so inšpektorji pri trgovcu preverjali pogoje PCT in zaznali sumljivo potrdilo o opravljenem hitrem antigenskem testu. Nato pa so mariborski pravosodni policisti obvestili policijo, da se je ena od obiskovalk, državljanka Slovenije, izkazala s ponarejenim potrdilom o testiranju.

Policija je ob tem spomnila, da za kaznivo dejanje ponarejanja listin zagrožena kazen zapora do treh let. Prav tako Policija v okviru preiskave suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin preverja vse okoliščine storitve kaznivega dejanja, predvsem kako so storilci pridobili ponarejeno potrdilo.

Tako so že stopili na prste nekaj izdelovalcem ponarejenih potrdil, ki jih v kratkem čaka obisk sodišča – če bodo seveda s pravimi dokumenti dokazali, da izpolnjujejo PCT pogoje, sicer jih ne bodo spustili v notranjost objekta.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.