Naslovnica Magazin Predrznost spletnih kriminalcev več ne pozna meja

Predrznost spletnih kriminalcev več ne pozna meja

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta tokrat opozarjajo na poskuse prevar s kriptovalutami. Poskus se začne z objavo lažnih novic oziroma kar celotnih lažnih spletnih strani. Novica obljublja bajno bogastvo, običajno pa so v njej omenjeni tudi najbolj slavni Slovenci. Vendar je to le prvi korak, saj so prevare čedalje bolj komleksne, kriminalci pa vse bolj organizirani.

Predrznost spletnih kriminalcev več ne pozna mejaNa tej lažni spletni strani bi moralo najprej past v oči, da RTV Slovenija najbrž ne objavlja novic konkurenčnega POP TV-ja, predvsem pa je napačen spletni naslov portala, napačen je tudi zavihek ‘zdravje’ in za nameček je napačen še tekst pod fotografijo, saj govori o malem Krisu Zudichu (foto: varninainternetu.si)

 

Kaj imajo skupnega Luka Dončič, Melanija Trump in Borut Pahor? Da so v globalnem merilu najbolj znani Slovenci in da se njihova imena (ter tudi fotografije, videoposnetki, objave na družbenih omrežjih) prav zato vsakodnevno izrabljajo za nečedne spletne posle. Brez njihove vednosti, seveda. Ciljna skupina kiber-kriminalcev so naivneži, ki so po možnosti tudi začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja.

»Prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih s kriptovalutami, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Taki oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti,« a to je le prvi korak. Ker kriminalci postajajo vedno bolje organizirani, sledi osebni stik po telefonu, katerega cilj je pridobitev zaupanja morebitne žrtve.

Tudi naslednji koraki prevare so čedalje bolj kompleksni. Prvo nakazilo domnevnega zaslužka na transakcijski račun je običajno izvedeno brez težav, nakar poskušajo žrtev prepričati v nakupe večjih vrednosti. Če jim naivnež nasede, potem na virtualni trgovalni platformi prikazujejo domnevno strmo rast njegovega premoženja, a gre v resnici za lažne oziroma ponarejene prikaze.

Medtem pa se vsa nadaljnja izplačila zaslužkov ustavijo, kriminalci pa od žrtve zahtevajo nova in nova nakazila za kritje izmišljenih stroškov. Ko žrtev neha plačevati, se tudi kriminalci kar naenkrat ne odzivajo več na telefonske pozive, SMS-je in elektronska -sporočila. Z varninainternetu.si opozarjejo, da se lahko višina nelegalno prisvojenih sredstev povzpne tudi do več deset tisoč evrov.

»V kolikor razmišljate o investicijah v različne trgovalne platforme, še pred prvim nakazilom nujno poiščite mnenja strokovnjakov. Če boste sami iskali informacije na spletu, bodite previdni, saj goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene svoje trgovalne platforme. Kot vedno pa tudi tu velja univerzalno pravilo: Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni,« sporočajo varuhi slovenskega spleta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.