Naslovnica Slovenija Niz novosti na področju gospodarjenja z vodami

Niz novosti na področju gospodarjenja z vodami

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva za Okolje in prostor so konec tedna posredovali v javnost vrsto svežih zakonskih novosti, med katerimi se jih veliko tiče področja gospodarjenja z vodami.

Niz novosti na področju gospodarjenja z vodamiMalo znani termalni izvir Klevevške toplice bodo koristili za ogrevanje (foto: Vid Pogačnik/sl.wikipedia.org) 

 

Tako je prva novost podelitev koncesije za rabo vode za proizvodnjo pijač in sicer iz vrtine V-K družbi Radenska, d. o. o. Vlada je sicer že konec maja na novo definirala seznam vrtin za proizvodnjo pijač družbe Radenska ter na spisek dodala novo vrtino V-K. Poleg tega so bile tedaj ažurirane koordinate ostalih vrtin in pa tudi spremenjene količine vode, ki se jih lahko letno načrpa.

Če je Radenska d. d. pridobila novo koncesijo, pa je družba Kovis iz Brežic ostala brez nje. »Vlada je izdala odločbo, s katero je ugotovljeno, da je koncesija za rabo podzemne vode iz vrtine KOV-1 za stekleničenje in proizvodnjo pijač, podeljena družbi KOVIS d.o.o., Brežice, dne 10. 9. 2009 v celoti prenehala. Koncesionar KOVIS d.o.o. je sam podal predlog za sporazumno prekinitev koncesijske pogodbe,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Kar je malce nenavadno, je dejstvo, da se je podjetje družbe KOVIS GROUP sploh lotilo pridobivanja koncesije za črpanje vode, saj je skupina Kovis znana po tem, da se ukvarja predvsem z kovinsko industrijo in livarstvom – z razvojem in proizvodnjo komponent za železniško industrijo, kot so zavorni diski, ležajna ohišja ter različni deli za železniško industrijo ter druge industrijske sektorje, pa tudi z logistiko in transportom.

Novost je tudi Uredba o uporabi plovil na motorni pogon na akumulacijskem jezeru hidroelektrarne Brežice na reki Savi, saj je sicer po Zakonu o vodah plovba s plovili na motorni pogon po celinskih vodah prepovedana. Varstvo rib in drstišč se bo zagotovilo s časovnimi prepovedmi plovbe, odmiki od rečnega brega in s prepovedjo plovbe po plitvinah. Sprejeli so tudi Uredbo o koncesiji za rabo termalne vode iz izvira Klevevška toplica, ki se nahaja v bližini Šmarjeških toplic, in sicer za ogrevanje.

Nova je tudi Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. Z njo bi radi u razbremenili Agencijo RS za okolje (ARSO) in pospešili upravne postopke. Število predhodnih postopkov naj bi se zmanjšalo za polovico. Vseeno pa bo potrebno še naprej pridobiti vodno soglasje, naravovarstveno soglasje, mnenja v postopku izdaje gradbenega dovoljenja ali vodno dovoljenje, kjer je to zahtevano.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.