Naslovnica Slovenija Poziv k previdnosti pri spletnih nakupih, še posebej zaščitnih mask

Poziv k previdnosti pri spletnih nakupih, še posebej zaščitnih mask

Avtor: Spletno Uredništvo

Zaradi pandemije se je s posebnim opozorilom oglasil tudi Tržni inšpektorat RS, ki poziva k skrajni previdnosti pri spletnih nakupih. Predvsem gre za nove spletne ponudnike obraznih mask in ostale zaščitne zdravstvene opreme, katere cene so zagotovo previsoke, dobava pa močno vprašljiva. Predrage maske in neizvršena dobava – zveni znano?

Poziv k previdnosti pri spletnih nakupih še posebej zaščitnih maskVsaka maska je boljša kot nič, saj zmanjšuje možnost okužbe, a absolutne zaščite najbrž ne nudi nobena (foto: pixabay.com)

 

Potem ko se je Vlada RS glede nabave mask že opekla, Tržni inšpektorat RS sedaj na nove poskuse prevar opozarja vse slovenske potrošnike. Nenadoma so se namreč na spletu pojavili številni proizvajalci zaščitnih mask (in druge zdravstvene opreme). Veliko jih želi dejansko pomagati in vsaj za silo omiliti stisko s pomanjkanjem mask, druge zanima le zaslužek. Zaradi velikega povpraševanja so se tako na spletu pojavili izdelki po pretirano visokih cenah, njihova dobava pa je zelo vprašljiva, saj gre za sumljiva nova podjetja.

»Tržni inšpektorat RS apelira na vse potrošnike, naj bodo skrajno previdni pri tovrstnih spletnih nakupih in predlaga, da pred odločitvijo za nakup, poleg cene in roka dobave, v prvi vrsti preverijo podatke o prodajalcu. Vlada je z namenom preprečiti izkoriščanje kupcev v času epidemije z Uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, kot najvišje dopustne cene določila najvišje cene, ki so veljale na trgu na dan začetka veljavnosti te uredbe (14. 3. 2020),« so sporočili s Tržnega inšpektorata RS.

Če potrošnik ni povsem prepričan v ponudbo, če gre za neznanega prodajalca (podjetje ali posameznika), ali pa osnovnih podatkov gospodarskega družbe ni moč preveriti (v javnih registrih, e-davkih FURS-a, pri AJPES-u, ali drugih objavah na spletu), potem najbrž nekaj smrdi in se je nakupu bolje odpovedati. Nasveti, kako se izogniti tem in ostalim spletnim prevaram, pa so na voljo na spletnem mestu varninainternetu.si.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.