Naslovnica Svet & EU Še vedno ni znano, kdaj bodo ukrepi EU začeli veljati

Še vedno ni znano, kdaj bodo ukrepi EU začeli veljati

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanke in poslanci Parlamenta Eu so včeraj na izrednem plenarnem zasedanju glede pandemije koronavirusa sprejeli tri zakonodajne predloge Evropske komisije. Parlament je glasoval skoraj dva tedna po predložitvi predlogov s strani Komisije EU, sedaj mora še Svet EU uradno potrditi stališče Parlamenta, sprejeti ukrepi pa nato začnejo veljati takoj po objavi v Uradnem listu EU v prihodnjih dneh. Medtem se okužba širi in število smrtnih žrtev narašča, sploh v Italiji.

 Še vedno ni znano kdaj bodo ukrepi EU začeli veljati

 Izredno plenarno zasedanje je potekalo prek video konference (foto: europarl.europa.eu)

 

Medtem ko se tudi v času izrednih razmer v evropskih strukturah demokratični procesi odvijajo prepočasi, v državah članicah EU ljudje umirajo vse bolj hitro. Položaj je še posebej resen v Italiji. Tam so namreč včeraj zabeležili skoraj 1000 smrtnih žrtev v enem samem dnevu, skupno je umrlo že prek 9.100 ljudi. Tudi število okužb je naraslo in je sedaj s 86.500 okuženimi na Apeninskem polotoku že višje kot na Kitajskem.

Medtem ko se demokratična Evropa že skoraj dva tedna pripravlja na sprejem ukrepov, za katere še vedno nihče ne ve, kdaj bodo začeli veljati, in prav tako še nihče ne ve, kdaj bi sploh lahko dali prve konkretne rezultate, so ne-demokratične države Rusija, Kuba in Kitajska v Italiji že prisotne z zdravniki in opremo. Rusi, Kitajci in Kubanci rešujejo življenja Italijanov, medtem ko o zdravnikih iz drugih držav EU italijanski mediji ne poročajo.

Medtem ko se zdravniška stroka bori za življenja in ob tem tvega svoja (v Italiji je bilo že prek 50 mrtvih med zdravniškim osebjem) pa so v Parlamentu EU šele glasovali o predlogu Komisije EU o tem, kaj bi bilo potrebno narediti. Sicer so z veliko večino sprejeli predlog, da bo 37 milijard evrov sredstev EU iz kohezijskih politik preusmerjenih v zdravstvene sisteme, mala in srednja podjetja, trge dela in druge ranljive dele gospodarstev držav članic.

Potrdili so tudi predlog o razširitvi Solidarnostnega sklada EU tudi na nujne primere v javnem zdravju, kot so medicinska pomoč, preprečevanje, spremljanje in nadzor širjenja bolezni. Tako bo evropskim državam v letu 2020 na voljo do 800 milijonov evrov. Tretji potrjen predlog pa je o začasni ukinitvi pravil v EU glede letaliških ‘žetonov’, ki naj bi odpravil prakso praznih letov v času izbruha novega koronavirusa.

Stališče Parlamenta EU mora v naslednji fazi odvijanja demokratičnih procesov potrditi še Svet EU, šele nato bo sledila objava v Uradnem listu EU in šele nato bodo predpisi začeli veljati. Kdaj se bo to dejansko zgodilo, ne s Parlamenta EU, ne s Komisije EU in ne s Sveta EU niso sporočili. Najbrž bodo evro-demokratični procesi trajali vsaj teden dni, morda celo dva tedna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.