Naslovnica Svet & EU Požari na zahodu Evrope in po vsem Sredozemlju

Požari na zahodu Evrope in po vsem Sredozemlju

Avtor: Spletno Uredništvo
Mehanizem EU s področja civilne zaščite že nekaj dni še naprej pošilja različne vrste podpore za boj proti hudim gozdnim požarom na Portugalskem, v Franciji in tudi v Albaniji. Gori pa tudi v Španiji, v Grčiji, v Turčiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter pri nas v Sloveniji –  a so vse te države doslej uspešno ukrepale brez pomoči EU.
Požari na zahodu Evrope in po vsem Sredozemlju

Helikopter za gašenje gozdnih požarov v akciji (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Na Portugalskem se letos spet na veliko spopadajo z obsežnimi požari v naravnem okolju, za katere so kriva predvsem suša in visoke temperature, podobne razmere pa so tudi v Španiji, Franciji, Angliji in v večjem delu Sredozemlja. Zato se je že pred dnevi aktiviral posebni Mehanizem EU za področje civilne zaščite, ki je najprej usmeril podporo za boj proti gozdnim požarom na Portugalsko, v Francijo in v Albanijo. Te države so namreč prve zaprosile za pomoč.

Evropski Center za usklajevanje nujnega odziva je najprej poslal dve dodatni gasilski letali iz Italije na Portugalsko, nato je v Francijo poslal dve tovrstni letali iz grške flote ‘rescEU’, nazadnje pa je tudi v Albanijo napotil dve letali za gašenje požarov. Sicer je medtem zagorelo tudi v Španiji, v Turčiji, Grčiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter pri nas v Sloveniji, a so doslej te države uspele ukrepati z predvsem z lastnimi gasilskimi sredstvi, oziroma po lastnih kanalih.

Tako so na primer hrvaška gasilska letala v zadnjih dneh pomagala tako v Sloveniji, kot tudi v BiH, pri tem pa ni šlo za neposredno pomoč prek kanalov EU. »Kljub zelo težkim razmeram po vsej Evropi, ki so se zaradi ekstremnih temperatur še poslabšale, države članice izkazujejo močno solidarnost. V mislih smo z vsemi prizadetimi in tistimi, ki se prvi odzovejo in v spopadih s požari tvegajo svoja življenja,« je ob tem poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Sicer je Evropa pravkar sredi enega najhujših vročinskih valov v zgodovini, tako da se razmere v kratkem najbrž ne bodo pretirano izboljšale.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.