Naslovnica Slovenija Potujoča Medena zgodba

Potujoča Medena zgodba

Avtor: Spletno Uredništvo
Čebelarska zveza Slovenije je pravkar potegnila potezo, ki bo zagotovo koristna z več zornih kotov in sicer je v obratovanje predala čebelarski paviljon ‘Medena zgodba’. Gre za premični čebelnjak na štirih kolesih, ki bo hkrati namenjen predstavitvi, promociji  in izobraževanju o slovenskem čebelarstvu in medu.
Potujoča Medena zgodba

Nov mobilni paviljon Medena zgodba (foto: FB ČZS)

Čebelarstvo je za Slovenjo izjemno pomembna panoga, pa ne le iz gospodarskega, ampak predvsem z ekološkega in z medicinskega vidika. S čebelarstvom se marsikdo ukvarja tudi ljubiteljsko,   idejo za ‘Medeno zgodbo’ pa je podal predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč. Slednji je tako tudi aktivno sodeloval v delovni skupini, v kateri bo bili še Lidija Senič, Tanja Magdič, Vlado Auguštin, Simon Golob, Tomaž Samec in vodja Aleš Bozovičar.

Skupina je najprej zasnovala in nato tudi zgradila ta poseben paviljon, ki so ga poimenovali Medena zgodba. Paviljon je sicer moderen prevozni čebelnjak, opremljen z video in zvočno tehniko, v njem pa pridejo na svoj račun človeški čuti – vid, sluh, vonj, tip in pa tudi okus. V  čebelnjaku so namreč uredili posebno medeno postajo. Paviljon sicer prikazuje delo čebel in pa tudi delo čebelarjev.

»V nadaljevanju je predstavljeno točenje medu, skladiščenje medu in tudi njegovo pakiranje po vseh standardih varne in zdrave pridelave hrane. Izpostavljene so tudi ključne informacije o čebelah in čebelarstvu. Drugi del notranjosti paviljona je namenjan predstavitvi vseh čebeljih pridelkov. Poleg prodajnega pulta je prostor za pokušanje različnih vrst medu,« so predstavitev ČZS povzeli na Slovenski turistični organizaciji.

Tudi zunanjost paviljona je posebna – poleg medene postaje so nameščene tablice, na katerih so predstavljene različne vrste medu, vsi čebelji pridelki, avtohtona Kranjska čebela in pa tudi pomemben zdravstveni vidik slovenskega čebelarstva – apiterapija. Poleg tega je predstavljena zgodovina čebelarstva, tudi prek poslikav panjskih končnic in pročelj AŽ panjev, posebej pa so omenili še nočno osvetlitev, ki dodatno poudari medene kapljice v satju.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.