Naslovnica Svet & EU Boj proti rasni in vsem ostalim diskriminacijam

Boj proti rasni in vsem ostalim diskriminacijam

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes, 21. marca se praznuje mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji. Rdeča nit letošnje obeležitve tega dneva so mladi v boju proti rasizmu.
Poleg rasizma še vedno obstaja tudi vrsta drugih oblik diskriminacij (foto: pixabay.co)

21. marca 1960 so oborožene sile tedanje Južne Afrike pobile večje število ljudi, ki so mirno zahtevali enakopravnost belih in temnopoltih državljanov. Kasneje so Združeni narodi ta dan razglasili za Svetovni dan boja proti rasizmu in prav zato že več kot 50 let 21. marca po vsem svetu potekajo številne prireditve, s katerimi se opozarja, da marsikje na zemeljski obli še vedno prihaja do primerov rasizma.

»V središču letošnjega mednarodnega dneva boja proti rasni diskriminaciji so mladi v boju proti rasizmu. Rasizem, rasna diskriminacija, ksenofobija, nestrpnost in sovražni govor so pojavi, ki so žal prisotni povsod po svetu. Mladi so še posebej v zadnjem letu pokazali pomembno vlogo v boju proti omenjenim škodljivim praksam,« so zapisali v sporočilu za javnost Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ).

Omenili so še podporo mladih gibanju ‘Black life matters’ in potegnili povezavo med rasizmom in ostalimi oblikami diskriminacij. Podobno kot so mnogi deležni krivic zaradi barve kože, tako so deležne različnih oblik diskriminacij tudi ženske, otroci, starejši, pripadniki LGTB skupnosti, Rohinge, Kurdi, Romi in pripadniki drugih etničnih manjšin, ilegalni migranti, revnejše države in posamezniki…

Z MZZ so posebej poudarili, da bo naša država še naprej zavzemala za uresničevanje mednarodnopravnih instrumentov za boj proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji in drugim oblikam nestrpnosti, kar je ena od slovenskih na področju spoštovanja človekovih pravic. »Strpnost in spoštovanje morata obstajati tako na ravni države kot tudi na ravni družbe in posameznikov.

Pri tem imajo pomembno vlogo izobraževalni sistemi in izobraževanje za človekove pravice, ki predstavlja temeljno podlago za razumevajočo, strpno, solidarno in multikulturno družbo,« so še dodali z MZZ ter spomnili, da je Slovenija od leta 2005 s projektom Naše pravice omogočila izobraževanje o otrokovih pravicah več kot 250 tisoč otrokom v 26 državah sveta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.