Naslovnica Slovenija Pospešena prenova železniških prog na Gorenjskem

Pospešena prenova železniških prog na Gorenjskem

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo so prav ob Dnevu državnosti objavili novico, da na odseku železniške proge Lesce Bled–Jesenice gradbena dela potekajo nepretrgoma, tako ponoči kot podnevi. Pa jim bo res uspelo vse končati do 30. julija, kot je predvideno?
Pospešena prenova železniških prog na Gorenjskem

Prizor z enega od gorenjskih železniških gradbišč (foto: Direkcija za infrastrukturo RS)

Železniška povezava med zgornjim delom Gorenjske in ostalo državo je trenutno prekinjena zaradi obsežnih del na lokalni infrastrukturi. Velika večina delovnih posegov bo izvedena v času, ki je bil predviden za popolno zaporo proge med Kranjem in Jesenicami. Železniški promet naj bi spet nemoteno stekel 30. julija letos, zato so v zadnjih tednih vse delovne aktivnosti še bolj intenzivne.

»Na glavni železniški progi št. 20 Ljubljana–Jesenice–d. m. na odseku Lesce Bled–Jesenice gradbena dela potekajo nepretrgoma, tako ponoči kot podnevi. Nadgradnjo železniške proge izvaja približno 500 ljudi z okrog 200 gradbenimi stroji. Na odseku Lesce Bled–Jesenice je trenutno v izvedbi gradnja prepustov, treh novih podvozov, premostitvenih objektov ter izvedba sanacije predora Žirovnica,« so sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo.

Dodali so še, da istočasno potekata še dve gradnji. Na odseku Kranj–Podnart so novi tiri že položeni, sledila pa bodo zaključna dela na voznem omrežju, signalnovarnostnih in telekomunikacijskih napravah ter za konec še končna strojna regulacija tirov. Na odseku Podnart–Lesce Bled pa je že položenega približno polovica tirov – 5,5 km od skupno 10,7 km. Tudi tu bodo po koncu polaganja sledila še enaka zaključna dela kot na prvem odseku.

Glede na doslej opravljeno delo, na obseg tras in na število gradbišč se bo zagotovo težko izognili nepričakovanim zapletom. Zato bo najbrž težko prav povsod spoštovati vse zastavljene roke in se zdi predviden datum ponovnega odprtja proge 30. julij kar ambiciozno zastavljen.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.