Naslovnica Magazin Posodobljena shema Gostovanje kot doma bo veljala 10 let

Posodobljena shema Gostovanje kot doma bo veljala 10 let

Avtor: Spletno Uredništvo
S 1. julijem bo pričela veljati nova, dodatno izboljšana uredba o gostovanjih uporabnikov telefonskih in spletnih storitev po EU. Nova shema ‘Gostovanje kot doma’ popotnikom omogoča klice, pisanje sporočil in brskanje po spletu v tujini brez dodatnih stroškov in pri naša še vrsto uporabniških izboljšav, veljala pa bo kar 10 let – vse do leta 2032.
Posodobljena shema Gostovanje kot doma bo veljala 10 let

Komisija EU želi ohraniti konkurenčnost notranjega trga in zaščititi potrošnike (foto: TheHilaryClark/pixabay.com)

Prvega julija bo pričela veljati nova, dodatno izboljšana evropska telekomunikacijska shema ‘Gostovanje kot doma’. Novost potnikom omogoča klice, pisanje sporočil in brskanje po spletu v tujini brez dodatnih stroškov. Obenem novi predpisi zagotavljajo jasne informacije o storitvah, za katere se lahko zaračunajo dodatni stroški, poleg tega pa tudi olajšujejo dostop do komunikacij v sili po vsej EU.

Nova pravila naj bi po mnenju Evropske komisije prinesla tudi znatne koristi za podjetja ter državljane in državljanke EU, ki bodo imeli boljšo izkušnjo gostovanja z enako kakovostjo mobilnih storitev v tujini kot doma. Sicer pa novi predpisi sploh niso popolnoma novi, ampak gre za zakonodajo, ki je bila že doslej v veljavi. Sedaj pa so ji še podaljšali ‘mandat’ za okroglih 10 let – torej vse do leta 2032.

V sporočilu Komisije EU so poudarki še glede omogočanja enake kakovosti mobilnega interneta v tujini, kot jo imajo uporabniki v svoji državi. Zato od mobilnih operaterjev zahtevajo, da zagotovijo potrošnikom dostop do omrežij 4G ali naprednejših omrežij 5G. Prav tako morajo operaterji uporabnike obvestiti, če njihovi telefoni preklopijo na neprizemna omrežja (z zelo visokimi klicnimi tarifami), kar velja predvsem med potovanji z letali in ladjami.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.