Naslovnica Slovenija Ponarejevalcem zdravil je odklenkalo!

Ponarejevalcem zdravil je odklenkalo!

Avtor: Spletno Uredništvo

V Sloveniji so se včeraj začele izvajati določila Delegirane uredbe EU (2016/161/EU), ki vzpostavlja nov sistem sledljivosti zdravil od proizvajalca do končnega uporabnika. Gre za pomemben korak v boju proti prisotnosti ponarejenih zdravil v zakoniti verigi preskrbe z zdravili, kar predstavlja resno grožnjo javnemu zdravju.

IHB PharmacyVarnost potrošnikov bo večja, a bodo vsaj na začetku tudi vrste v lekarnah daljše (foto: en.wikipedia.org)

 

V Sloveniji je nacionalni informacijski sistem za preverjanje avtentičnosti zdravil v zadnjih dveh letih uspešno vzpostavil delovanje ‘Zavoda za preverjanje avtentičnosti zdravil (ZAPAZ)’. Zavod so 6. oktobra 2016 ustanovili predstavniki vseh deležnikov v verigi preskrbe z zdravili: Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, Združenje proizvajalcev zdravil Slovenije, Lekarniška zbornica Slovenije ter Trgovinska zbornica Slovenije – Sekcija veletrgovcev z zdravili na debelo.

Slovenski informacijski sistem je od aprila lani povezan tudi z evropskim informacijskim vozliščem. V Sloveniji je bilo že doslej poskrbljeno za varnost in kakovostno preskrbo z zdravili. Z vzpostavitvijo dodatne informacijske podpore, novih zaščitnih elementov in preverjanje avtentičnosti vsakega posameznega pakiranja zdravila, ki se izdaja na recept, pa bo zaščita pred ponarejenimi zdravili še učinkovitejša.

Vstop ponarejenih zdravil v uradno dobavno verigo preskrbe z zdravili naj bi bil sedaj onemogočen v vseh državah članicah Evropske unije, pacienti v EU pa bodo zato varnejši. Nov sistem preverjanja zaščitnih elementov deluje tako, da bo vsako pakiranje zdravila, ki se izdaja na recept, opremljeno z edinstveno oznako v obliki dvodimenzionalne črtne kode, berljivo obliko zapisa in pripomočkom za zaščito pred poseganjem v zdravilo.

“Edinstveno oznako sestavljajo šifra proizvoda, številka serije in datum roka uporabnosti. Podatke, ki omogočajo identifikacijo, preverjanje, avtentičnost in sledljivost zdravil, na vsako pakiranje namestijo proizvajalci zdravil in jih pošljejo v evropsko informacijsko vozlišče, od koder se ti podatki naložijo v nacionalni informacijski sistem države, v katero je zdravilo namenjeno.

Farmacevt pred izdajo zdravila pacientu na ovojnini preveri pripomoček za zaščito pred posegom v zdravilo in z optičnim bralnikom deaktivira edinstveno oznako, hkrati pa se v sistemu označi, da je bilo zdravilo izdano. Če s skeniranjem edinstvene oznake ali ročnim vnosom podatkov ni mogoče potrditi avtentičnosti zdravila in je tehnična napaka izključena, sistem o sumu, da gre za ponaredek, obvesti Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke, ki opravi inšpekcijski nadzor,” so sporočili z Ministrstva za zdravje RS. 

Dodali pa so še, da bodo lekarniški farmacevti odslej preverjali in odjavjali vsako škatlico zdravila na recept, zato bo potrebno v lekarnah imeti malo več strpnosti

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.