Naslovnica Gospodarstvo Umirjanje gospodarske rasti v EU, Sloveniji pa gre 10 let po krizi odlično

Umirjanje gospodarske rasti v EU, Sloveniji pa gre 10 let po krizi odlično

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je objavila zimsko gospodarsko napoved 2019, v kateri napoveduje umirjanje rasti pod vplivom globalnih negotovosti. Evropsko gospodarstvo bo v letu 2019 po pričakovanjih raslo že sedmo leto zapored, pri čemer je rast napovedana v vseh državah članicah. Sloveniji še naprej kaže zelo dobro! 

EU Economy heads NorthTudi Brexit ostaja za ostale države Evropske unije vir negotovosti (foto: southeusummit.com)

 

Po podatkih Komisije EU naj bi se rast  Bruto državnega produkta (BDP-ja) v letu 2018 tako v evrskem območju kot v EU znižala z 2,4 % leta 2017 na 1,9 %, kar je zlasti posledica umirjanja gospodarske aktivnosti v drugi polovici lanskega leta. BDP evrskega območja naj bi po napovedih za leto 2019 zrasel za 1,3 %, leta 2020 pa za 1,6 %, medtem konaj bi v celotni EU BDP letos zrasel za 1,5 % in leta 2020 za 1,7 %.

“Gospodarstvu držav EU naj bi koristili izboljšanje razmer na trgu dela, ugodni pogoji financiranja in rahlo ekspanzivna fiskalna naravnanost. V številnih državah EU ostaja čvrsto tudi domače povpraševanje. Skupna inflacija po HICP je leta 2018 v povprečju znašala 1,7 %. Leta 2019 naj bi se v evrskem območju umirila na 1,4 %, leta 2020 pa povečala na 1,5 %. V celotni EU bo inflacija letos povprečno znašala 1,6 %, leta 2020 pa 1,8 %.

Gospodarski obeti so povezani z visoko stopnjo negotovosti, projekcije pa so izpostavljene negativnim tveganjem. Trgovinske napetosti so se nekoliko zmanjšale, vendar so še vedno zaskrbljujoče. Kitajsko gospodarstvo se morda upočasnjuje bolj, kot je bilo pričakovano, svetovni finančni trgi in številni trgi v vzponu pa so izpostavljeni nenadnim spremembam zaznavanja tveganj in pričakovanj glede rasti,” so oznanili na Komisiji.

Po oceni Komisije EU je gospodarska rast v Sloveniji lani znašala 4,4 %, poganjali pa so jo tako močna naložbena dinamika, potrošnja in tudi izvoz. BDP Slovenije naj bi sicer leta 2019 zrasel za 3,1 %, leta 2020 pa za 2,8 %. V državi so se lani ustvarjala številna nova delovna mesta, brezposelnost pa je v tretjem četrtletju padla na 5 % in dosegla raven iz leta 2008. 10 let je bilo torej potrebnih, da smo se v nekaterih gospodarskih segmentih vrnili na nivoje pred svetovno krizo.  

Kosimija je za Slovenijo napovedala, da naj bi se potrošnja ob zaposlovanju in nadaljnji rasti plač v letih 2019 in 2020 še okrepila. Napoved govori tudi o ohranjanju stabilne ravni naložb podjetij, povečanju stanovanjske ponudbe, živahnosti na trgu poslovnih nepremičnin in o nadaljni rasti javnih naložb, med drugim ob podpori sredstev EU.

Glede inflacije pa so sporočili, da je leta 2018 v Sloveniji znašala 1,9 %, leta 2019 naj bi ostala pri 1,9 %, leta 2020 pa naj bi se zvišala na 2,1 %. Evropska komisija sicer vsako leto objavi kvartalne napovedi – dve daljši napovedi spomladi in jeseni ter dve vmesni napovedi pozimi in poleti. Pomladansko napoved bo objavila maja 2019. Zaenkrat torej ni govora o novi gospodarski krizi, pa čeprav so v zadnjih mesecih mnogi strokovnjaki opozarjali, da bo sledila prav kmalu. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.