Naslovnica Svet & EU Pomoč za Slovenijo odobrena, pomoč za Palestino pod lupo

Pomoč za Slovenijo odobrena, pomoč za Palestino pod lupo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj obsodila teroristične napade Hamasa na Izrael ter napovedala, da bo z izjemo humanitarne pomoči dobro preverila vse ostale oblike pomoči EU Palestini. Poleg tega pa je Komisija EU včeraj sprejela pomembno odločitev za Slovenijo in sicer je odobrila slovensko shemo državne pomoči za podporo tistim malim in srednjim  podjetjem, ki so utrpela škodo zaradi vojne Rusije proti Ukrajini.
Pomoč za Slovenijo odobrena, pomoč za Palestino pod lupo

V slovenskem parlamentu so z zadovoljstvom sprejeli 20-milijonsko odobritev Komisije EU  (foto: FB Državni zbor)

Komisija EU je po pričakovanih včeraj obsodila teroristične napade Hamasa na Izrael v odgovor napovedala, da bo z izjemo humanitarne pomoči (slednja se zagotavlja v sklopu evropske civilne zaščite in evropskih operacij humanitarne pomoči – ECHO), dobro preverila vse ostale oblike pomoči, ki jih EU nudi Palestini. Očitno so na Evropski komisiji pravkar ugotovili, da financiranje EU lahko posredno pomaga Hamasu pri izvajanja napadov na Izrael.

»Komisija bo prav tako pregledala, ali je treba glede na spremenjene razmere na terenu prilagoditi svoje programe podpore palestinskemu prebivalstvu in palestinski oblasti,« so še pojasnili s Komisije EU, kjer so včeraj sprejeli tudi za Slovenijo zelo pomembno odločitev. Evropska komisija je namreč odobrila 20 milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo malim in srednjim podjetjem (MSP) zaradi posledic vojne Rusije proti Ukrajini.

Namen slovenske sheme je bil, da bi upravičenci dobili dostop do zadostne finančne likvidnosti, kar jih bo spodbudilo k naložbam v energetsko učinkovitost. Konkretno bo shema MSP omogočila pridobitev zelo ugodnih posojil, z možnostjo dodatnega znižanja obrestne mere, če bodo podjetja izvedla energetski pregled. Znesek podpore sicer ne bo presegel 2 milijona evrov na upravičenca.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.