Naslovnica Slovenija Pričela se je akcija proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Pričela se je akcija proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v sodelovanju s centri za socialno delo ter z nevladnim sektorjem danes pričelo širšo akcijo ozaveščanja o nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Vsebino in cilje akcije so pred začetkom večtedenske akcije predstavili na posebni tiskovni konferenci.
Pričela se je akcija proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Slogan akcije je ‘Ljubezen ne boli – zaustavimo nasilje nad ženskami in v družini’ (foto: MDDSZ)

Po podatkih evropske raziskave iz leta 2014 je bila vsaka tretja ženska starejša od 15 let že deležna fizičnega nasilja, vsaka deseta je bila žrtev ene od oblik spolnega nasilja, vsaka dvajseta pa je bila posiljena. Kot tudi drugje po EU tudi v Sloveniji opažajo porast nasilja nad ženskami, zlasti intimno-partnerskega, ki se iz leta v leto odraža v večjem številu femicidov (posebna vrsta umora žensk). Lani so v Sloveniji zabeležili kar 13 primerov femicida.

To so podatki, ki jih je na posebni novinarski konferenci ob pričetku obširne akcije ozaveščanja o nasilju nad ženskami in nasilju v družini posredovalo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Tudi po ocenah slovenskih nevladnih organizacij, ki poleg MDDSZ in centrov za socialno delo sodelujejo v akciji, je primerov nasilja pri nas vse več, po ocenah predsednice društva SOS telefon Maje Plaz kar za 20 % več.

Danes se je tako pričela širša skupna akcijo ozaveščanja o nasilju nad ženskami in nasilju v družini. »S ciljem ozaveščanja javnosti o razsežnosti pojavov nasilja v družini in nad ženskami, na ministrstvu pričenjamo z aktivnostmi že jutri, 11. oktobra, z izobraževalnim seminarjem strokovnih delavcev, kako ravnati z žrtvami družinskega nasilja, kako jim pomagati in kako preprečevati nasilje.

Dne 24. oktobra bo potekala otvoritev sobe strahov v organizaciji združenja DrogArt, projekta, zasnovanega kot hiše strahov, kjer bodo predstavljene osebne zgodbe žrtev nasilja, v začetku novembra pa bo izšla knjiga, v kateri je društvo SOS telefon zbralo zgodbe žrtev in priporočila za zakonodajne spremembe. Zadnje aktivnosti se bodo odvile med dnevi boja proti nasilju nad ženskami med 24. novembrom in 10. decembrom 2023,« so včeraj sporočili z MDDSZ.

Vendar pa so ugotovili, da je tudi prijav žrtev manj, zato bi morali vsi (centri za socialno delo, policija, sodišča, vladne, nevladne organizacije, bližnji in pa tudi mediji) narediti več za osveščanje, za preprečevanje nasilja in za zaščito žrtev nasilja. Na MDDSZ so zato že pripravili dve normativni novosti, od katerih bo prva sprejem nove ‘Resolucije o nacionalnem programu za preprečevanje nasilja v družini in nad ženskami’.

Druga zakonska  novost pa bo sprememba ‘Družinskega zakonika’, kjer bodo poskusili izboljšati dosedanje pomanjkljivosti ločitvenih postopkov ter postopkov pri zaupanju otrok v varstvo in vzgojo v situacijah, v katerih prihaja ali je v preteklosti prihajalo do nasilja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.