Naslovnica Slovenija Poltretji milijon evropskih sredstev za novo P+R garažno hišo

Poltretji milijon evropskih sredstev za novo P+R garažno hišo

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih 7 letih so s Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko namenili 6,7 milijona evrov evropskih sredstev za sisteme urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih, imenovane ‘P+R’. Tokrat pa so odobrili še 2,46 milijona evrov za projekt koprske ‘Parkirne hiše P+R Sonce’.
Nova garažna hiša bo stala na tej lokaciji , tik ob Luki Koper in starem mestnem jedru (foto: MO Koper)

V obdobju med leti 2014 in 2020 so v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko za sisteme P+R namenili kar 6,7 milijona evrov evropskih sredstev. Gre za sisteme sodobne urbane mobilnosti, ki so jih poimenovali ‘P+R’ (anlgleško ‘Park and Ride’, slovensko ‘parkiraj in presedi’). Tokrat pa je na vrsti ‘Parkirna hiša P+R Sonce’, ki bo zgrajena za prebivalce in obiskovalce Kopra in bo razpolagala s 464 parkirnimi mesti.

»Od tega jih bo 10 namenjenih za družine, 24 za gibalno ovirane osebe in 48 za električne avtomobile. 12 parkirnih mest za električne avtomobile bo imelo možnost hitrega polnjenja. Poleg tega bo parkirna hiša nudila še 26 parkirnih mest za motorna kolesa (od tega 2 parkirni mesti za električno motorno kolo), varovano kolesnico za 22 koles in še pokrit prostor za 26 koles s servisnim stojalom.

Uporaba parkirne hiše P+R bo sicer vezana na uporabo javnega potniškega prometa oz. sistema izposoje javnih koles do mestnega jedra, s čimer bo Mestna občina Koper zmanjšala število osebnih avtomobilov v centru mesta. Projekt bo zaključen predvidoma konec avgusta 2022,« so ob odobritvi sredstev za nov objekt pojasnili s Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Spomnili so še, da so doslej odobrili še sredstva EU za sistem vozlišča P+R na Ulici XIV. divizije v Celju, ter za podobne projekte v Krškem, v Ljubljani (Stanežiče), Grosupljem, Kamniku, Sevnici, Šentjurju in Borovnici. S pomočjo evropskih sredstev so prebivalci Slovenije v teh krajih pridobili kar 1476 P+R parkirnih mest.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.