Naslovnica Slovenija Poletna muzejska noč in enološko-kulinarične degustacije

Poletna muzejska noč in enološko-kulinarične degustacije

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem, ko po svetu še naprej razsaja pandemija koronavirusa, pa je bil v Sloveniji razglašen konec epidemije in sprostile so se številne aktivnosti. Tako za soboto napoveduje vseslovenska Poletna muzejska noč. Vrata bodo odprli tudi v muzeju v Lipici, medtem ko 60 vinarjev, gostincev in kmetij s Krasa ter z Brkinov že od prejšnjega vikenda vabi na vsakodnevne enološko-gastronomske degustacije.
Prizor z ene od enološko-gastronomskih degustacij (foto: Jošt Gantar/Žana)

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, poleg tega pa se ji pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove. Letos bo Poletna muzejska noč na sporedu pojutrišnjem (v soboto, 19. junija), pobudi Skupnosti muzejev Slovenije pa se bo pridružila tudi Kobilarna Lipica, ki letos praznuje 441. obletnico obstoja in za obiskovalce brezplačno odprla svoja vrata med 18. in 22. uro.

V Kobilarni Lipica se namreč nahaja tudi muzej Lipikum, ki na izviren in zanimiv način predstavlja lipicanca in Lipico. »Lipikum si bodo lahko obiskovalci ogledali tik ob najstarejšem in najlepšem hlevu Velbanci, kjer so nastanjeni lipicanski žrebci. Le korak od muzeja bo priložnost za raziskovanje ustvarjalnosti konstruktivista Avgusta Černigoja v umetnikovi galeriji in ogled muzejske zbirke kočij.

Najmlajša lipicanska žrebeta bodo sobotni večer preživeli skupaj s svojimi materami v izpustih pri hlevih na Borjači. V Graščini pa bo k ogledu vabila vizualna umetniška pripoved o lipicancih LOVE IN US Lipizzaner Horses by Alenka Slavinec, ki je pred kratkim nastala v režiji vizualne umetnice in ambasadorke lipicancev Alenke Slavinec,« so sporočili s Kobilarne. Ogled bo še dopolnila posebna kulinarična ponudba na terasi Muzeja kulinarike.

Na Krasu in Brkinih pa so se kulinariki posvetili že prejšnji konec tedna. Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov je namreč ponovno združila lokalne turistične ponudnike v posebno poletno akcijo. Kar 60 vinarjev, gostincev, kmetij in ostalih lokalnih znamenitosti so drugo leto zapored povezali v gastronomsko družino ‘KRASPASS GOURMET’. Letos bodo ti ponudniki vse do 31. avgusta vsak dan pripravljali enološko-gastronomske degustacije.

»Vse dni v tednu bodo vrata odprli in polnili mize priznani kraški vinarji, vrhunski kuharski mojstri, gostinci s tradicijo in gostoljubne turistične kmetije. Obiskovalci se bodo lahko razvajali z izvirnimi jedmi, izjemnimi vini in na burji sušenimi mesninami po enotnih cenah: 12 €, 18 € in 24 €, ter 45 € za vrhunsko kulinariko. Dan si bodo razigrali na kreativni delavnici kamna ali vodenem doživetju čudes Krasa in Brkinov,« so še sporočili z agencije.

 

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.