Naslovnica Slovenija Pogozdovanje Slovenije skozi akcijo Pomladimo gozdove 2019

Pogozdovanje Slovenije skozi akcijo Pomladimo gozdove 2019

Avtor: Spletno Uredništvo

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) bo skupaj s partnerji projekta v soboto izpeljala drugo vseslovensko prostovoljsko akcijo sajenja dreves, v okviru katere bodo obnavljali v naravnih ujmah poškodovane gozdove. Akcija z naslovom »Pomladimo gozdove 2019« bo petih lokacijah po Sloveniji – Spodnji Cvišlerji pri Kočevju, Ravnik pri Logatcu, Lovrenc na Pohorju ter Ravbarkomanda in Koča Mladika pri Postojni.

V primeru močnejšega dežja bo pogozdovanje potekalo teden dni kasneje – 13. aprila (foto: commons.wikimedia.org)

 

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) je za vsako od lokacij na svoji spletni strani, kjer zbirajo tudi prijeve udeležencev, objavila zbirno mesto, informacijo o dostopu in geografskih koordinatah. Skupno bodo posadili več kot 10.000 sadik gozdnega drevja na okoli petih hektarjih gozdov, pogozdovali pa bodo s sadikami smreke, macesna, bukve, lesnike, češnje in hruške.

Najbolj obsežna akcija bo potekala na Kočevskem, kjer bodo posadili okoli 3.000 mladih dreves smreke kot predkulture za mešani gozd. Sadnja sadik gozdnega drevja je sicer nezahtevno opravilo, primerno za vse generacije, udeleženci pa morajo obvezno s seboj prinesti orodje za sajenje – rovnico ali kramp. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, ki bodo nudili strokovno pomoč.

Sodeč po številu prijav bodo lansko udeležbo 400 prostovoljcev letos presegli. Akcijo ‘Pomladimo gozdove 2019’ so podprli Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Zavod za gozdove Slovenije, Zavod RS za varstvo narave, Zveza tabornikov Slovenije in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Na Pohorju bosta skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec sadile skupine učiteljev in dijakov iz Maribora in s Koroške. V Logatcu bo pomagala skupina študentov gozdarstva, medtem ko bo v Postojni sadil učiteljski zbor Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna. V Kočevju so se za delo prijavile večje skupine katoliških skavtov in tabornikov ter celo manjša skupina prvošolčkov, ki jim bodo pri delu pomagali starši in učiteljica.

” Želeli bi si, da bi se akcije v čim večjem številu udeležili tudi ostali državljani in nam s tem pomagali širiti zavest o pomenu ohranjanja gozda in narave. Do ponovne vzgoje kakovostnih gozdov, ki so zaradi podnebnih sprememb vedno bolj podvrženi naravnim ujmam, lahko namreč pridemo samo ob sodelovanju gozdarske stroke, lastnikov gozdov in širše družbene skupnosti,” so še spomnili na SiDG. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.