Naslovnica Slovenija Podelitev šolskih nagrad na Svetovni dan učiteljev

Podelitev šolskih nagrad na Svetovni dan učiteljev

Avtor: Spletno Uredništvo

5. oktobra po svetu preznujejo svetovni dan učiteljev. V Sloveniji praznik pedagoških delavcev obeležimo s podelitvijo državnih nagrad na področju šolstva. Podeljujejo se od leta 1966. Takrat so se imenovale Žagarjeve nagrade, od leta 1994 pa jih poznamo s sedanjim imenom.

Slavnostni govornik na ltošnji prireditvi bo povratnik na položaj ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo (foto: mzss.gov.si).

 

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so spomnili, da državno nagrado na področju šolstva lahko prejme posameznik/ca, skupina, zavod ali druga organizacija s področja predšolske vzgoje, obveznega osnovnega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva, izobraževanja in usposabljanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, srednjega šolstva, izobraževanja odraslih, višjega in visokega šolstva, dijaških in študentskih domov.

Prv tako jo lahko dobi posameznik ali organizacija, ki deluje v segmentu šolstva pripadnikov madžarske, italijanske narodnostne skupnosti in Romov, šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter na področju dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu. Pravila velevajo, da je moč podeliti največ enajst nagrad, od tega največ šest za življenjsko delo.

Nagrade se podeljujejo za izjemne dosežke na področju vzgoje in izobraževanja ter za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja. Nagrade podeljuje Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva. Imenuje ga Vlada Republike Slovenije na predlog ministra za šolstvo. Vsako leto odbor objavi v sredstvih javnega obveščanja (Uradni list, spletne strani ministrstva) razpis za nagrade Republike Slovenije na področju šolstva.

Na MZSS so še dodali, da podelitev nagrad poteka ob Svetovnem dnevu učiteljev v začetku oktobra. Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva sestavljajo: dr. Ljubica Marjanovič Umek, predsednica, dr. Mojca Kovač Šebart, dr. Vinko Logaj, mag. Ivan Lorenčič, Jelena Horvat, Božena Bratuž, mag. Jožica Frigelj, Nives Počkar in Andrej Grafenauer. Letošnja podelitev nagrad Republike Slovenije bo na slovesnosti v Grand Hotelu Union (Miklošičeva 1), v četrtek, 4. oktobra 2018. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.