Naslovnica Slovenija Podatki prvega prijavnega roka za študente

Podatki prvega prijavnega roka za študente

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo podatke o letošnjem prvem prijavnem roku za vpis na slovenske univerze in visoke šole. Na voljo je bilo na 17.547 vpisnih mest, oddanih je bilo 15.279 prijav, sprejetih pa 11.890 je bilo kandidatov.
V letošnjem prvem prijavnem roku za študente ni bilo večjih presenečenj (foto: MIZS)

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) je objavilo številke prvega prijavnega roka za vpis na slovenske univerze in visoke šole. Tako je bilo letos v sklopu ‘Razpisa za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2021/22’ na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih v prvem roku za slovenske in EU državljane na voljo 17.547 vpisnih mest, oddanih pa je bilo 15.279 prijav.

Za primerjavo je bilo lani na voljo 599 mest manj kot letos, oddanih je bilo le 162 prijav manj prijav kot letos. Tokrat je bilo v prvem roku sprejetih 11.890 kandidatov, od tega jih bilo več kot 80 % sprejetih na študijske programe, ki so jih v prijavi za vpis navedli na prvem mestu. Z MIZS so dodali še, da je bila več kot polovica teh kandidatov sprejeta na študijske programe z omejitvijo vpisa.

Po drugi strani pa so zabeležili, da skoraj petina kandidatov v prvem prijavnem roku ni bila sprejeti na noben študijski program. Vzroki so predvsem neizpolnjevanje vpisnih pogojev, premajhno število točk, oz. neopravljeni preskus nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti. Glede na razpoložljiva vpisna mesta je bilo večje število oddanih prijav za univerzitetne študijske programe kot pa za visokošolske strokovne študijske programe.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.