Naslovnica Gospodarstvo V prvem polletju je bilo stanje javnih financ boljše kot lani

V prvem polletju je bilo stanje javnih financ boljše kot lani

Avtor: Spletno Uredništvo
Kot običajno so natanko mesec dni po koncu analiziranega obdobja z Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko in Ministrstva za finance objavili dokument o stanju javnih financ v Republiki Sloveniji s podatki za prvo polovico letošnjega leta. Letos je stanje boljše, kot je bilo lani ob tem času.
Letos se je državni ‘korona-minus’ po pričakovanjih zmanjšal (foto: pickpik.com)

Z Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko ter z Ministrstva za finance (MF) so pravkar objavili dokument o stanju javnih financ Republike Slovenije in sicer so analizirali celotno prvo polovico letošnjega leta. Od pričetka januarja do konca meseca junija se je v državni proračun steklo približno 5,4 milijarde evrov prihodkov, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta za dobro četrtino več – 25,3 %.

»Odhodki državnega proračuna so v prvih šestih mesecih znašali približno 7,3 milijarde evrov, kar je za 18 % več kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj državnega proračuna je znašal 1,9 milijarde evrov,« so še zapisali na MF. Sicer je tudi lani državni proračun v prvih 6 mesecih izkazoval primanjkljaj v višini približno 1,9 milijarde evrov. V konsolidirani bilanci javnega financiranja pa je bil lani minus prvega polletja še za odtenek večji – 2 milijardi evrov.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne (Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin) pa je letos v prvih šestih mesecih zabeležila približno 10,38 milijarde evrov prihodkov in 12 milijard evrov odhodkov. Negativna razlika znaša 1,62 milijarde evrov, kar je za približno 20 % bolje kot lani.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.