Naslovnica Svet & EU Poceni sateliti, orožarska industrija in holokavst v parlamentu EU

Poceni sateliti, orožarska industrija in holokavst v parlamentu EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden so v organih Evropske unije premlevali problematiko kolektivne nabave in razvoja evropskega orožja. Poleg spomina na žrtve holokavsta in drugih tekočih zadev pa je bilo govora tudi o vesolju, saj za razvoj poceni satelitov EU ponuja 10 milijonov evrov.  

holokavstPodpredsednica parlamenta EU Mairead McGuinness med slovesnostjo v spomin na žrtve holokavsta (foto: europarl.europa.eu)

 

Države EU bi lahko s skupno nabavo in razvojem vojaške opreme bolj učinkovito zavarovale Evropo, so prepričani poslanci. V naslednjih dveh letih bo tako evropski proračun za program razvoja vojaške opreme na ravni EU namenil 500 milijonov evrov, kasneje se bo ta vsota povečala na milijardo. EU bo vlagala tudi v raziskave in razvoj na področju vojaških zmogljivosti, s posebnim poudarkom na kibernetiki in robotiki.

»Bolje moramo sodelovati pri inovativnih projektih in bolje moramo zaščititi naš know-how in tehnologijo,« je 22. januarja poudarila francoska poslanka Françoise Grossetête (ELS). Lani je večina držav EU začela usklajevati svoje aktivnosti na področju varnosti in obrambe v okviru stalnega strukturnega sodelovanja (Pesco). Tukaj je poudarek na razvoju vojaških zmogljivosti, npr. dronov in sistemov za nadzor morja.

Ideja tesnejšega povezovanja držav EU pri varnosti in obrambi sicer ni nova. Evropsko vojsko so želeli ustanoviti že v 50-ih letih prejšnjega stoletja, a podpore za tako ambiciozen projekt takrat ni bilo, saj so bile politične razmere v Evropi še nezrele. EU sicer za obrambo porabi 40 odstotkov izdatkov ZDA, za ta denar pa dobi le 15 odstotkov vojaških zmogljivosti, so v resoluciji iz decembra 2017 opozorili poslanci.

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehonologijo RS pa so sporočili, da je na konferenci o vesolju, ki je potekala ta teden, Evropska komisija napovedala novo nagrado iz programa Obzorje. Nagrada je v višini 10 milijonov evrov, podeljena pa bo za razvoj evropske, cenovno ustrezne in tehnološko neodvisne rešitve za izstrelitev lahkih satelitov v nizko zemeljsko orbito. Sateliti naj ne bi bili povezani z nabavo in razovjem evropske orožarske industrije, a je uporaba vsake tehnologije odvisna od njenega lastnika. 

To zelo dobro vedo Judi, proti katerim so med drugo svetovno vojno nacisti uporabljali tudi tehnologijo, da so izpeljali holokavst z okrog 6 milijoni žrtev. Ob obletnici osvoboditve nacističnega uničevalnega taborišča Auschwitz je zato včeraj v parlamentu EU potekala slovesnost v spomin na žrtve največjega zločina proti človeštvu

»’Nikoli več’ je trdno zasidran v psihi EU. Naj spomnim, da je evropski projekt v svojem bistvu projekt miru in sprave, iskanja odpuščanja za zločine storjene na našem kontinentu v tistih temnih dneh,« je na začetku slovesnosti dejala podpredsednica Parlamenta Mairead McGuinness. Mednarodni dan spomina na holokavst je sicer 27. januar, saj so na ta dan leta 1945 sovjetske čete osvobodile nacistično uničevalno taborišče Auschwitz-Birkenau, so še dodali na spletni strani parlamenta EU. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.