Naslovnica Svet & EU Po skoraj desetih letih v EU bo Hrvaška le dočakala uvedbo Evra

Po skoraj desetih letih v EU bo Hrvaška le dočakala uvedbo Evra

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so prižgali zeleno luč Hrvaški, da lahko s 1. januarjem 2023 postane najnovejša članica območja evra.
Po skoraj desetih letih v EU bo Hrvaška le dočakala uvedbo Evra

Hrvaški bankovci se bodo prihodnje leto poslovili (foto: Filip Filipović/pixabay.com)

Evropski parlament je včeraj z ogromno večino sprejel posebno poročilo, v katerem je bilo ugotovljeno, da Hrvaška izpolnjuje vsa merila za prehod na evro s prvim dnem prihodnjega leta. Poročilo pravi, da je Hrvaška navkljub pandemiji COVID-19, visoki inflaciji in ruski agresiji proti Ukrajini dobro pripravljena na uvedbo evra. Časa za priprave je imela Hrvaška več kot dovolj – vse od 1. junija 2013, ko je vstopila v EU.

»Poslanke in poslanci tudi menijo, da ima Hrvaška že višjo stopnjo konvergence cen z območjem evra v primerjavi z drugimi državami članicami ob sprejetju evra. Parlament kljub temu pričakuje, da si bo hrvaška vlada vztrajno prizadevala zagotoviti še nadaljnjo konvergenco cen in da uvedba evra ne bo povzročila umetnega povišanja cen,« so zapisali v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

Sicer velja poudariti, da je ob prehodu na skupno valuto evro v veliki večini držav EU prišlo do bolj ali manj opaznega povišanja cen. Po prvih vtisih slovenskih poletnih turistov na Hrvaškem pa so se tam cene že pričele dvigovati (predvsem zaradi vojne v Ukrajini). Najbrž bo prihodnje poletje zelo zanimivo narediti primerjavo cen z letošnjim poletjem in morda tudi z lanskim poletjem, ko se inflacijski ples še ni začel.

Pozitivno mnenje Parlamenta EU pa bo sedaj posredovano državam članicam območja evra, ki naj bi dokončno odobrile uvedbo evra na Hrvaškem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.