Naslovnica Svet & EU Po Kitajski bo Charles Michel jutri obiskal Slovenijo

Po Kitajski bo Charles Michel jutri obiskal Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Obisk predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela na Kitajskem še vedno odmeva, saj so dobri odnosi s Kitajsko za EU zelo pomembni iz številnih različnih vzrokov. Charles se je sestal z vsemi najvišjimi kitajskimi politiki in poskusil izboljšati dialog med EU in Kitajsko. Jutri pa predsednik Evropskega sveta prihaja v Ljubljano.
Po Kitajski bo Charles Michel jutri obiskal Slovenijo

Po pomembnem obisku Kitajske Charles Michel jutri prihaja v Slovenijo (foto: EU/consilium.europa.eu)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pravkar obiskal Kitajsko, kjer se je najprej srečal s predsednikom države Xi Jinpingom. To srečanje je trajalo približno tri ure, kar je najboljši dokaz, da se obe strani zavedata, kako pomembni so dobri medsebojni odnosi. Michel se je srečal tudi s predsednikom vlade Li Keqiangom in s predsednikom nacionalnega ljudskega kongresa Li Zhanshujem.

Govora je bilo predvsem o spoštovanju dokumentov Združenih narodov ter o nujnosti poglobljenega dialoga med EU in Kitajsko. Zorni koti na razne problematike so pogosto diametralno nasprotni, odprtih vprašanj pa je veliko. Tako so se med pogovori dotaknili aktualnih tem, ko so vojna v Ukrajini, energetska in prehrambena kriza, upočasnitev globalne ekonomije, podnebne spremembe, pandemija koronvirusa.

Michel je izpostavil tudi vprašanje človekovih pravic, temeljnih svoboščin in pravic manjšin. Kitajska ima namreč glede tega težave v Hong Kongu, v Tibetu in v pokrajini Sinkiang (oz. Xinjiang). Poleg tega nenehno grozi z invazijo Tajvana, gradi vojaške baze po številnih otočkih po celotnem Južnokitajskem morju, ki nikoli niso bili Kitajski, ter tam omejuje prosto plovbo in prelete.

»Pogovarjali smo se tudi o Tajvanu. EU je zavezana politiki ene Kitajske in jo ohranja. Ponovil sem dolgoletno stališče EU do Tajvana in Tajvanske ožine. EU ima močan interes za mir in stabilnost čez Tajvansko ožino: 40 % naše trgovine poteka skozi njo. Pomembno je spodbujati stabilnost in blaginjo v vzhodni Aziji. Razpravljali smo tudi o razmerah v Demokratični ljudski republiki Koreji in Mjanmaru,« je pojasnil predsednik Evropskega sveta Michel.

Že če nekaj dni bo na sporedu vrh EU in državami skupnosti ASEAN, EU pa se zavzema za zmanjševanje napetosti v celoti regiji Indo-Pacifika. Michel pa je potem razkril, da so bila na zahtevo voditeljev držav članic EU dvostranska in globalna gospodarska vprašanja osrednja tema obiska. Kitajska je namreč največja trgovinska partnerica EU in predstavlja več kot 22 % evropskega uvoza.

Vendar pa na evropski strani ostaja dostop do trga zelo odprt, medtem ko na kitajski strani več sektorjev še naprej ostaja zaprtih. Strani sta se vseeno dogovorili za stopnjevanje dialoga, saj se prihodnje leto obeta vrh EU-Kitajska. Že jutri pa predsednik Evropskega sveta prihaja v Slovenijo, kjer se bo na delovnem obisku za zidovi gradu Strmol srečal s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Sicer bo govora bo predvsem o Zahodnem Balkanu, v torek je namreč v Tirani na sporedu vrh držav Zahodnega Balkana in EU. Najbrž pa se bosta predsednika dotaknila še česa drugega, tudi letos zelo pestrega političnega dogajanja v Sloveniji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.