Naslovnica Slovenija Danes praznujejo tisoči in tisoči slovenskih prostovoljcev

Danes praznujejo tisoči in tisoči slovenskih prostovoljcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Rdečega križa Slovenije so spomnili, da je 5. december Mednarodni dan prostovoljstva. Spomnili so tudi, da je prostovoljstvo eno od temeljnih načel Mednarodnega gibanja Rdečega križa. Kako pomembno je prostovoljstvo za Slovenijo, pa je letos poleti zelo nazorno prikazal požar na Krasu.
Danes praznujejo tisoči in tisoči slovenskih prostovoljcev

Dolge kolone prostovoljnih gasilcev na zadimljenem zahodu države (foto: FB RKS)

Danes se tudi v Sloveniji obeležuje Mednarodni dan prostovoljstva, praznik vseh tistih, ki nesebično prispevajo k družbeni blaginji in boljšemu življenju drugih. Na Rdečem križu Slovenije (RKS) so zelo ponosni na več kot 10-tisoč člansko mrežo slovenskih prostovoljk in prostovoljcev, ki prav vsak dan na različne načine pomaga drugim, na letni ravni pa opravi več kot pol milijona prostovoljskih ur.

»Zbiranje in razdeljevanje pomoči socialno ogroženim, delo z mladimi in starejšimi, odziv in pomoč bolničarjev-prostovoljcev, epidemija covida-19, sprejem, pomoč in psiho-socialna podpora beguncem, ki k nam prihajajo iz Ukrajine, Sirije in drugih tragično zaznamovanih delov sveta, obnova družinskih vezi, izobraževanje ter ozaveščanje o pomenu prve pomoči, krvodajalstva in okoljevarstva,« se glasi seznam različnih področij delovanja prostovoljcev RKS.

Slovensko in globalno prostovoljstvo pa hkrati sledita razvojnim ciljem 21. stoletja, ki jih je zastavila Organizacija združenih narodov (OZN) – izkoreniniti skrajno revščino, doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo, zagotoviti enakost med spoloma in omogočiti večji vpliv žensk, zmanjšati smrtnost otrok, izboljšati zdravje mater, boriti se proti AIDS-u, malariji in drugim boleznim, zagotoviti okoljsko trajnost ter razviti globalno partnerstvo za razvoj.

Poleg prostovoljcev Rdečega križa pa je potrebno ob Mednarodnem dnevu prostovoljcev še posebej pohvaliti vsa slovenska prostovoljna gasilska društva, saj so letos poleti ob katastrofalnem požaru na Krasu z vseh koncev Slovenije na ogrožena območja na pomoč prišle dolge kolone gasilcev-prostovoljcev.

In kar naenkrat je kar cela Slovenija prostovoljno pričela zbirati hrano in pijačo zanje ter zbirati prostovoljne prispevke za odpravo posledic požara in za obnovo gasilskih sredstev. Dobro se z dobrim vrača, zato gre ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva zahvala prav vsem Slovencem, ki so letos na kakršenkoli način pomagali drugim.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.