Naslovnica Gospodarstvo Sedanja vladna strategija bo najbrž hitro doživela spremembe

Sedanja vladna strategija bo najbrž hitro doživela spremembe

Avtor: Spletno Uredništvo

Svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje se je pred video posveta posvetil aktualnim težavam, s katerimi se v Sloveniji soočajo številne gospodarske panoge, podjetja in posamezniki. Pri tem so analizirali trenutne številke in skupaj s prvim možem Ministrstva za gospodarski razboj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom prišli do ugotovitve, da sedanja vladna strategija ne deluje. 

Sedanja vladna strategija bo najbrž hitro doživela spremembeSpomladanski prizor iz Novega mesta, danes pa je stanje še precej slabše (foto: A. Jakobčič/commons.wikimedia.org-CC 4.0)

 

Različna slovenska panožna gospodarska združenja, katerih predstavniki sodelujejo v ‘Svetu za konkurenčno in stabilno poslovno okolje’, so predstavila svoje analize in podatke o  trenutnem stanju v državi. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je tako pojasnila, da ima približno 70% njenih članic trenutno prepoved obratovanja, med preostalimi podjetji pa je izvedla anketo z vzorcem 1.660 članov.

Rezultati pravijo, da je imelo stik z okužbo manj kot pol odstotka vprašanih, medtem ko je bila odsotnost zaposlenih zaradi drugih razlogov približno en odstotek. Podobna anketa Gospodarske zbornice Slovenije (vzorec prek 130 podjetij) kaže, da je bilo med 1. marcem in 18. novembrom z dela odsotnih 3,5% zaposlenih neposredno zaradi okuženosti z virusom SARS-CoV-19, 3% zaradi varstva otrok in 4% zaradi karantene ali drugega razloga.

Ker podatki gospodarskih združenj jasno kažejo, da delovna mesta niso glavni vir okužb, so v Svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje pozivali vlado, da omili pogoje glede poslovanja podjetij. Zelo dober dodaten argument za ponovni zagon nekaterih dejavnosti pa je izpostavila Obrtna zbornica Slovenije in sicer gre za delo na črno. Slednje naj bi se precej povečalo, poleg tega pa velikokrat poteka v nenadzorovanih in zato nevarnejših okoljih.

»Zbornica zato predlaga drugačen pristop k spopadu z epidemijo, saj številke kažejo, da sedanja strategija ne deluje. Predlagajo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn in vrtnarij,« poravijo člani Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. In z njimi se strinjajo tudi na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so poročilo s sestanka objavili na uradnem spletnem mestu gov.si. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.